Valitse Sivu

Pyhä Maria, hyvän avun äiti, rukoile puolestamme

Pyhä Maria, hyvän avun äiti, rukoile puolestamme

Pääkirjoitus, Fides 4/2021 (7.5.2021), s. 2.

Toukokuu on kirkon perinteessä autuaalle Neitsyt Marialle pyhitetty kuukausi. Tänä vuonna samaan aikaan kirkko viettää pyhän Joosefin juhlavuotta (ks. esim. Fides 3/2021, s. 14-15) sekä Amoris laetitia -perhevuotta (ks. esim. Fides 1/2021, s. 28). Siinä on pyhää perhettä kerrakseen. Kuinka osuvasti kaikki sopiikaan yhteen! Ja kuinka helppoa tähän kaikkeen onkaan osallistua, kun vielä otetaan vastaan paavi Franciscuksen kutsu rukoilla toukokuussa joka päivä ruusukkoa yhdessä maailmanlaajuisen verkoston kanssa (ks. tämän lehden s. 6-7).

Jo yli vuoden jatkuneen koronaepidemian aikana me olemme joutuneet pysymään omissa kuplissamme ja kirkossa käynti on vaikeutunut merkittävästi tai ollut melkein katkolla. Siksi on hyvä etsiä ja käyttää hyväksi kaikkia niitä kanavia, joiden kautta uskomme yhteisöllistä ulottuvuutta voi ylläpitää ja jopa vahvistaa. Messun seuraaminen netissä on ollut ravitsevaa silloinkin, kun lähetysten tekninen taso on ollut heikkoa – niin voimakas on hengellinen janomme. Tekniikkaan kannattaisi jatkossa kuitenkin panostaa, koska lähetysten laadukkuutta nostamalla voitaisiin löytää yhä enemmän seuraajia. Seurakunnista löytyisi varmasti myös vapaaehtoisia auttamaan käytännön sujuvuudessa. Siinä merkityksessä on hyvä vaikka tutustua Oslon ja Trondheimin katedraalien striimeihin osoitteessa katolsk.no.

Mutta voi etäyhteyksien avulla tehdä muutakin. Tärkeä henkireikä monille katolilaisille voisi olla avoimen keskusteluyhteyden löytäminen toisten seurakuntalaisten tai vaikka pappien ja sisartenkin kanssa verkkokokousohjelmien avulla (Meet, Zoom, Team). Miksei kirkkokahveja voisi pitää etänä? Pystytäänhän opetustakin antamaan ja erilaisia kursseja pitämään etäyhteyksin. 

Mikään ei tietenkään korvaa kirkossa käymistä ja messuun ja muihin sakramentteihin osallistumista paikan päällä. Katolinen elämämme on luonteeltaan sakramentaalista. Elääksemme täysipainoista hengellistä elämää me tarvitsemme sakramentteja, ennen kaikkea rippiä ja eukaristiaa. Silloinkin, kun messuun ei pääse, sakramentteja voi pyytää seurakunnasta.

Omistakaamme tämä toukokuu todellakin Neitsyt Marialle ja katsokaamme luottavasti pyhän perheen, Jeesuksen, Marian ja Joosefin puoleen. Paavin sanoin: ”Hyvän avun äiti, ota meidät viittasi huomaan ja suojele meitä, tue meitä koettelemuksen hetkinä ja sytytä sydämiimme toivon ja tulevaisuuden valo.”

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...