Valitse Sivu

Amoris laetitia -perhevuosi

Amoris laetitia -perhevuosi

Paavi Franciscus ilmoitti joulukuun lopussa, että alkaen tämän vuoden maaliskuun 19. päivästä, jolloin vietetään pyhän Joosefin juhlapyhää, aina ensi vuoden kesäkuun 22:nteen päivään saakka vietetään koko kirkossa Amoris laetitiae -perhevuotta 2021-2022 (L’Anno “Famiglia Amoris Laetitia”). Juhlavuosi päättyy Roomassa järjestettävään Maailman perhetapaamiseen. Vuoden aikana paavi toivoo perheissä, seurakunnissa ja kaikilla kirkollisen elämän tasoilla syvennyttävän viisi vuotta sitten julkaistuun perhesynodien jälkeiseen apostoliseen kehotuskirjeeseen Amoris laetitia (Rakkauden ilo; KATT 2016), joka on siis antanut nimen koko vuodelle.

Perhevuoden järjestelyt paavi on uskonut Maallikkojen, perheen ja elämän virastolle, jota johtaa kardinaali Kevin Farrell LC. Viraston, tai dikasterion, tehtävänä on muun muassa valmistaa aineistoja, joita voidaan käyttää seurakunnissa ja muissa yhteisöissä paavin kehotuskirjeen sisällön valaisemiseksi. Myös paavin itsensä luvataan selittävän yhdessä perheiden kanssa kehotuskirjeen sisältöä kappale kappaleelta videolähetyksissä.

Koronaepidemian takia perheen asema on entisestään korostunut kotikirkkona, kun messuihin ei ole voinut vapaasti osallistua ja muutkin kirkolliset kokoontumiset ovat olleet usein mahdottomia. Tilanne on osoittanut, kuinka tärkeitä perheenjäsenten väliset suhteet ovat, sillä juuri ne tekevät kirkosta “perheiden perheen” (AL, 87).

Monia tavoitteita

Perhevuoden tapahtumiin ja aineistoihin voi tutustua erityisillä nettisivuilla osoitteessa amorislaetitia.va. Sivuilla on myös nähtävillä vuoden tavoitteet:

1. Apostolisen kehotuskirjeen Amoris laetitia sisältöä on jaettava entistä laajemmalle, sillä “on tärkeää kokea, että perheen evankeliumi on ilo, joka täyttää sydämen ja koko elämän” (AL, 200). Perhe, joka löytää ja kokee iloa sekä siitä, että sillä on lahja, että siitä, että se on lahja kirkolle ja yhteiskunnalle, “voi tulla valoksi maailman pimeyteen” (AL, 66). Ja maailma tänään todellakin tarvitsee tätä valoa!

2. On julistettava, että avioliiton sakramentti on lahja ja että siihen sisältyy inhimillisen rakkauden muutosvoima. Tätä varten paimenten ja perheiden on kuljettava yhdessä ja tunnettava olevansa yhteisesti vastuussa eri kutsumuksista kirkossa toisiaan pastoraalisesti täydentäen (vrt. AL, 203).

3. On kannustettava perheitä aktiiviseen perheapostolaattiin. Tätä varten tarvitaan “perheille suunnattua evankelioimistyötä ja katekeesia” (AL, 200), sillä perhe, jossa on opetuslapsia, muuttuu todelliseksi lähetysperheeksi.

4. Nuoret on tehtävä tietoisiksi siitä, kuinka tärkeää on saada kasvatusta rakkauden totuudessa ja itsensä antamisessa. On tehtävä aloitteita juuri heitä varten.

5. On laajennettava perheapostolaatin tarkoitusta ja ulottuvuutta, jotta voidaan saavuttaa niin avioparit, lapset, nuoret ja vanhukset kuin myös kaikki ne, joiden perheissä on ongelmia.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Amoris laetitia -perhevuosi käynnistyy maaliskuussa. Roomassa ja eri puolilla maailmaa sen innoittamana varmasti käynnistyy paljon perhenäkökulmaa tukevia tapahtumia ja ohjelmia. Toivottavasti myös meidän seurakunnissamme ja yhteisöissämme voitaisiin seurata perhevuoden tapahtumia ja järjestää sellaisia myös itse. 

Marko Tervaportti

Apostolinen kehotuskirje Amoris laetitia on ostettavissa Katolisesta kirjakaupausta. Se tulee pian myös luettavaksi kirkon kotisivuille.

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...