Valitse Sivu

Ruusukko pandemian päättymisen puolesta

Ruusukko pandemian päättymisen puolesta

Paavi Franciscus avasi lauantaina 1. toukokuuta Pietarinkirkossa kuukauden kestävän ”rukousmaratonin”, jossa rukoillaan ruusukkorukousta koronaviruspandemian päättymisen puolesta. Maratonin teema on ”kirkko rukoili lakkaamatta Jumalaa” (vrt. Ap.t. 12:5). Siihen osallistuu 30 mariaanista pyhäkköä ympäri maailman, jotka kukin vuorollaan johtavat ruuusukkorukouksen. Sitä on mahdollista seurata mm. Vatican News-sivun ja Vatikaanin Facebook- ja YouTube-kanavien kautta joka päivä Suomen aikaa klo 19. Maraton päättyy 31. toukokuuta, jolloin paavin  johdolla rukoillaan ruusukko  Vatikaanin puutarhassa.

Paavin rukous ennen ruusukkorukousta:

Tämän Neitsyt Marialle omistetun kuukauden alussa yhdymme rukoukseen kaikkien maailman pyhäkköjen, uskovien ja kaikkien hyvän tahdon ihmisten kanssa uskoaksemme pyhän äitimme käsiin koko ihmiskunnan, jota tämä pandemian aika on raskaasti koetellut. 

Jokaisena toukokuun päivänä uskomme sinulle, laupeuden äidille, ne lukemattomat ihmiset, joita virus on koskettanut ja jotka jatkuvasti kärsivät sen seurauksista: menehtyneet veljemme ja sisaremme; perheet, jotka kokevat kärsimystä ja epävarmuutta tulevaisuudesta; sairaat; lääkärit, tiedemiehet, sairaanhoitajat, jotka ovat etulinjassa tässä taistelussa; vapaaehtoiset; kaikki ammattilaiset, jotka ovat antaneet arvokkaan palveluksensa toisten hyväksi; surevat ja kärsivät ihmiset ja ne, jotka hymyllään ja rohkaisevilla sanoillaan ovat tuoneet lohtua sitä tarvitseville; ne – varsinkin naiset – jotka ovat kärsineet kotiväkivallasta pakkosulun aikana, ja ne, jotka kaipaavat paluuta normaaliin elämänrytmiin.

Hyvän avun äiti, ota meidät viittasi huomaan ja suojele meitä, tue meitä koettelemuksen hetkinä ja sytytä sydämiimme toivon ja tulevaisuuden valo.

Ruusukkorukouksen päätteeksi paavi rukoili tämän vuonna 2020 laatimansa rukouksen:

Sinun turviisi pakenemme, pyhä Jumalansynnyttäjä. Nykyisessä murheellisessa tilanteessa, kun koko maailmassa vallitsee kärsimyksen ja ahdistuksen henki, me pakenemme sinun luoksesi, Jumalan ja meidän äitimme, ja etsimme turvaa sinun suojeluksestasi.

Neitsyt Maria, käännä laupiaat silmäsi meidän puoleemme tämän koronapandemian aikana. Lohduta niitä, jotka surevat ja itkevät kuolleita rakkaitaan; joskus heidät on haudattu tavoilla, jotka tuottavat sielullemme tuskaa. Tue niitä, jotka ovat huolissaan sairastuneista läheisistään, mutta eivät pääse heidän luokseen, jotta tauti ei pääsisi leviämään. Anna luottamusta niille, jotka ovat huolissaan tulevaisuuden epävarmuudesta ja vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen.

Jumalan ja meidän äitimme, rukoile puolestamme Jumalaa, kaiken armon Isää, että tämä suuri kärsimys loppuisi ja että jälleen koittaisi toivon ja rauhan aika. Ano jumalalliselta Pojaltasi, niin kuin Kaanassa, että sairaiden ja uhrien perheet saisivat lohdutusta ja heidän sydämensä vahvistuisivat uudella luottamuksella.

Suojele lääkäreitä, hoitajia, terveydenhoitoalan työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka ovat tämän hätätilan etulinjassa ja riskeeraavat oman henkensä pelastaakseen toisia. Tue heidän sankarillista toimintaansa ja anna heille voimaa, hyvyyttä ja terveyttä myös jatkossa.

Ole lähellä niitä, jotka auttavat sairaita päivin ja öin, ja pappeja, jotka huolehtiessaan sieluista yrittävät auttaa ja tukea kaikkia evankeliumille uskollisina.

Pyhä Neitsyt, valaise niiden miesten ja naisten mielet, jotka tekevät tieteellistä tutkimusta, että he löytäisivät tehokkaita ratkaisuja tämän viruksen voittamiseksi. Tue kansojen johtajia, niin että he viisaasti, huolehtien ja anteliaasti auttaisivat niitä, joilta puuttuvat välttämättömät elämän edellytykset, ja että he tekisivät yhteiskunnallisia ja taloudellisia suunnitelmia kaukonäköisesti ja solidaarisesti.

Kaikkeinpyhin Maria, herätä omatuntomme, jotta valtavat varat, joita käytetään aseiden kehittämiseen ja hankkimiseen, käytettäisiin sen sijaan edistämään tehokasta tutkimusta, jonka avulla voidaan estää vastaavien tragedioiden syntyminen tulevaisuudessa.

Rakas äiti, auta meitä ymmärtämään, että me kaikki olemme yhden suuren perheen jäseniä, ja tunnistamaan se side, joka meitä yhdistää, niin että me veljeyden ja solidaarisuuden hengessä voisimme lievittää köyhyydestä ja hädästä syntyviä ongelmia. Tee meistä vahvoja uskossamme, kestäviä palvelualttiudessamme ja anna meidän aina pysyä vahvoina rukouksessa.

Maria, murheellisten lohduttaja, ota huomaasi kaikki hädässä olevat lapsesi ja rukoile, että Jumala ojentaisi kaikkivaltiaan kätensä ja vapauttaisi meidät tästä kauhistuttavasta pandemiasta, niin että elämä voisi jatkaa rauhallisesti normaalia kulkuaan. Sinun puoleesi, joka loistat matkallamme pelastuksen ja toivon merkkinä, me nyt käännymme, oi lempeä, oi uskollinen, oi ihana Neitsyt Maria. Aamen.

Franciscus


Pyhäköt ja rukousaiheet

1. toukokuuta: Pyhän Pietarin basilika: Rukous sairaiden puolesta paavi Franciscuksen johdolla. 

1. toukokuuta: Walsinghamin Neitsyt Maria (Englanti): Kuolleiden puolesta.

2. toukokuuta: Jeesus-Vapahtajan ja Maria-äidin pyhäkkö (Nigeria): Niiden puolesta, joilla ei ollut mahdollisuus sanoa jäähyväisiä kuoleville.

3. toukokuuta: Czestochowa (Puola): Sairaiden puolesta.

4. toukokuuta: Herran ilmoittamisen basilika (Pyhä maa): Raskaana olevien puolesta.

5. toukokuuta: Ruusukon Neitsyt Marian pyhäkkö (Etelä-Korea): Lasten ja nuorten puolesta.

6. toukokuuta: Aparecidan Neitsyt Maria (Brasilia): Nuorten ihmisten puolesta.

7. toukokuuta: Rauhan ja hyvän matkan Neitsyt Marian pyhäkkö eli Antipolon katedraali (Filippiinit): Perheen puolesta.

8. toukokuuta: Lujánin Neitsyt Maria (Argentiina): Viestinnän parissa työskentelevien puolesta.

9. toukokuuta: Loreton Neitsyt Maria (Italia): Vanhusten puolesta.

10. toukokuuta: Knockin Neitsyt Maria (Irlanti): Liikuntarajoitteisten puolesta.

11. toukokuuta: Banneux’n Neitsyt Maria (Belgia): Köyhien ja taloudellisissa vaikeuksissa olevien puolesta.

12. toukokuuta: Afrikan Neitsyt Maria (Algeria): Toivonsa menettäneiden yksinäisten ihmisten puolesta.

13. toukokuuta: Pyhän ruusukon Neitsyen pyhäkkö (Portugali): Vankien puolesta.

14. toukokuuta: Terveyden Neitsyt Maria (Intia): Tutkijoiden ja lääketieteen tutkimuslaitosten puolesta.

15. toukokuuta: Maria, rauhan kuningatar (Bosnia-Hertsegovina): Siirtolaisten puolesta.

16. toukokuuta: Pyhän Marian katedraali (Sydney, Australia): Väkivallan ja ihmiskaupan uhrien puolesta.

17. toukokuuta: Perisynnittömän sikiämisen basilika (Washington, D.C., USA): Kansainvälisten järjestöjen johtajien puolesta.

18. toukokuuta: Lourdesin Neitsyt Maria (Pariisi, Ranska): Sairaanhoitajien ja lääkärien puolesta.

19. toukokuuta: Neitsyt Marian kodin pyhäkkö (Meryem Ana, Turkki): Sodassa olevien ja maailmanrauhan puolesta.

20. toukokuuta: Cobren laupeuden Neitsyt Maria (Kuuba): Farmaseuttien ja terveydenhuoltohenkilöstön puolesta.

21. toukokuuta: Nagasakin Neitsyt Maria (Japani): Sosiaalityöntekijöiden puolesta.

22. toukokuuta: Montserratin Neitsyt Maria (Espanja): Vapaaehtoistyötä tekevien puolesta.

23. toukokuuta: Capin Neitsyt Maria (Kanada): Poliisien, sotilaiden ja palomiesten puolesta.

24. toukokuuta: Paikkaa ei määritelty. Avainammateissa työskentelevien puolesta.

25. toukokuuta: Ta’Pinun kansallinen pyhäkkö (Malta): Opettajien, oppilaiden ja opetusalan avustajien puolesta.

26. toukokuuta: Guadalupen Neitsyt Marian pyhäkkö (Meksiko): työläisten ja yrittäjien puolesta.

27. toukokuuta: Pochaivin Jumalanäiti (Ukraina): Työttömien puolesta.

28. toukokuuta: Altötting Neitsyt Marian pyhäkkö (Saksa): Piispojen, pappien ja diakonien puolesta.

29. toukokuuta: Libanonin Neitsyt Maria (Libanon): Avioparien puolesta.

30. toukokuuta: Pompeijin ruusukon Neitsyt Maria (Italia): Kirkon puolesta.

31. toukokuuta: Vatikaanin puutarha (Vatikaani): Rukous sen puolesta, että pandemia päättyisi ja me voisimme palata takaisin töihimme.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...