Valitse Sivu

Rukoilkaa, auttakaa

Rukoilkaa, auttakaa

[Kuvassa piispa Raimo viettää autuaan Hemmingin juhlamessua Turun tuomiokirkossa 22.5.2024. Etualalla autuasta Hemmingiä esittävä uusi ikoni.]

Piispa Raimo ei ole vain sanoja vaan myös tekoja. Talven ja kevään aikana on pantu pystyyn monta työryhmää ja käynnistetty monia projekteja. Seuraavassa esittelemme niistä kiireisimpiä.

Hiippakunnan ja seurakuntien jäsenrekisterin toiminta on viime vuosina ollut vähintäänkin heikkoa. Siksi ”jäsenrekisterin uusiminen on ollut ehkäpä kaikkein kiireisin asia”, piispa Raimo sanoo. Ilman toimivaa jäsenrekisteriä seurakuntien toimintaa, jopa uusien seurakuntien mahdollista sijoittumista, on lähes mahdotonta kehittää. Nyt näyttää onneksi siltä, että uusi jäsenrekisteri todellakin tulisi käyttöön ehkä jo kesäkuussa. ”Siitä aivan erityinen kiitos kuuluu Renate Hakkaraiselle ja kaikille hänen kanssaan työskennelleille!”

Toimiva jäsenrekisteri on edellytys myös toiselle tärkeälle asialle. Suomessa elää tuhansia katolilaisia, jotka eivät ole rekisteröityneet seurakuntien jäseniksi. ”Siksi on tärkeää, että kaikki Suomessa asuvat katolilaiset muistaisivat rekisteröityä ja että heitä autettaisiin siinä.” Tämä on tärkeää seurakuntien pastoraalisen työn suunnittelemisen kannalta mutta myös siksi, että valtion pieni mutta tärkeä tuki tulee rekisteröityjen jäsenten määrän mukaan. 

Samaan aikaan suunnitellaan hiippakunnan ja vähitellen myös seurakuntien uusia verkkosivuja, joihin liitetään lopulta myös Katolinen kirjakauppa ja Fides-lehden nettisivut. Ensimmäisenä valmistuvat kesän aikana hiippakunnan kotisivut osoitteessa katolinen.fi.

Hengellisen elämän tukipilareita

Entisestä Espoon karmeliittaluostarista on tulossa hengellinen keskus, jossa voidaan järjestää retrettejä ja muita vastaavia tapahtumia pienten ryhmien kesken. Piispa Raimo korostaa toistuvasti, että ”tärkeintä on rukous”. Ja rukouksen hedelmänä pitäisi luonnollisesti tulla halu auttaa. Samoin on ehkäpä vähän kaukaisempana tavoitteena saada ”rakas” Stella Maris takaisin leiri- ja muun toiminnan käyttöön.

Paljon on työtä jo ehditty tehdä katolisen hoivakodin perustamiseksi. ”Se on jotakin vanhainkodin ja palvelutalon välillä, ehkä vähän molempia.” Toiveena on, että sinne tulee sekä sellaisia, jotka pärjäävät vielä itsekin suhteellisen hyvin, että sellaisia, jotka tarvitsevat enemmän apua. [Katso erillinen uutinen.]

Samaa voi sanoa myös katolisesta koulusta, joka halutaan perustaa mahdollisimman pian. Minkälainen hengellinen kasvuvoima onkaan siinä, mikäli katoliset lapset voisivat käydä koulua, jossa oma uskonnollinen identiteetti saa kukoistaa. [Katso erillinen ilmoitus.]

Ensi syksynä pyritään myös jo aloittamaan katolisen teologian ja filosofian kurssien tarjoaminen niistä kiinnostuneille ja varsinkin hiippakunnan diakoni- ja pappis-kandidaateille. On valtavan tärkeää, että katolista uskoa voidaan esitellä tieteellisesti korkealla tasolla myös Suomessa ja vieläpä suomen kielellä. Piispa Raimo sanookin: ”Jonakin päivänä meillä voi olla Suomessa hiippakunnan oma pappisseminaari.”

Kirkkoja, kappeleita, …

Kasvava hiippakunta ja sunnuntaisin täydet messut kertovat, että Suomessa tarvitaan lisää katolisia kirkkoja, kappeleita ja muita tiloja. ”Kirkkoja pitäisi olla siellä, missä katolilaiset ovat”, piispa sanoo ja mainitsee, että esimerkiksi Ahvenanmaalla keskusteluja jo vakavasti käydäänkin. Kun mahdollisia uusia tiloja etsitään, uusi jäsenrekisteri on siinä tärkeä apuväline.

Projekteja riittää, eikä tässä ole esitelty kuin pieni osa niistä. Piispa Raimon pyyntö on yksinkertainen: ”Rukoilkaa kaikki, yksin ja yhdessä, tämän meidän rakkaan hiippakuntamme puolesta, ja antakaa apua siellä, missä voitte.” Samalla hän toivottaa kaikille meille siunattua kesää ja kannustaa meitä kaikkia rakastamaan Jumalaa yli kaiken hänen luomakuntansa kauneuden keskellä erityisesti pyhän Jumalansynnyttäjän ja autuaan Hemmingin esirukouksiin turvautuen.

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...