Valitse Sivu

Kirjat: Kahden virran maa – historiaa ja kristinuskoa Irakista

Kirjat: Kahden virran maa – historiaa ja kristinuskoa Irakista

Kaikkeen ei suomalainen koulukaan taivu. Aivan liian hämärät ovat omatkin muistoni historian tunneilta teemoista, jotka edelsivät egyptiläistä, kreikkalaista ja roomalaista sivistystä. Lähi-itä jossakin siellä Välimeren itärannikon takana nyt vain on niin kovin kaukana. Onneksi historiaa ja sen kehityskulkuja voi vapaavalintaisesti tutkia itsekin – kirjallisuutta riittää, mutta vain harvoin suomeksi.

Suomalais-irakilaisen tietokirjailijan Emil Antonin teos ”Kahden virran maa. Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina” täyttää tai ainakin täydentää tietämystä Kaksoisvirranmaan merkityksestä sivilisaation kehtona ja kansojen ja uskontojen kohtaamispaikkana. Antonin kirja syöttää lukijalle, joskus melkein ähkyyn asti, tietoa niin kulttuurisesta, yhteiskunnallisesta kuin uskonnollisestakin kehityksestä tuolla ihmiskunnan historian kannalta keskeisellä alueella esihistoriasta nykypäivään saakka. Sen esitystapa on ymmärrettävästi välillä huikea, välillä huikean nopea, niin paljon sen reiluun pariin sataan sivuun mahtuu tietoa.

Antonin teosta ei turhaan ole kehuttu. Se tarkastelee tapahtumia ja ilmiöitä ilmeisen objektiivisesti ja kertoo myös avoimesti eri kehityskulkujen vähemmän mairittelevista vaikuttimista ja kartoittaa assyrialais-kaldealaisen (jne.) kokemuksen aivan viimeisimpienkin vuosien tapahtumia. Jos kohta eri ryhmien tuleminen ja meneminen vuosisatojen ja -tuhansien kuluessa eri paikkoihin jättääkin jälkeensä karttanuolien viidakon, syy ei ole kirjoittajan, vaan tapahtumien. Antonin erityiseksi ansioksi voinee mainita myös alueella vaikuttaneiden ja vaikuttavien uskontojen esittelyn.

”Kahden virran maa” on kirjoitettu elävällä tavalla ja kuljettaa lukijaa eteenpäin varsin johdonmukaisesti, joskus toki pitkinkin askelein. Jos kirjallisuuden yksi tavoite on aiheesta kiinnostuminen siinä määrin, että lukija haluaa tutkia kirjan esittämiä asioita lisää, niin ainakin tässä tapauksessa se on onnistunut siinä.

Marko Tervaportti

Emil Anton: Kahden virran maa. Sivilisaation ja kristinuskon irakilainen tarina. 228 sivua + liitteet. Kirjapaja, 2020

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...