Valitse Sivu

Uskon harjoittamisesta etänä

Uskon harjoittamisesta etänä

[Päivitetty 3.4.2020]

Koronavirus on pienen pieni mutta sen vaikutukset ovat suuret. Miten virus vaikuttaa tavallisen katolilaisen elämään? Yritän seuraavassa antaa joitakin yleisluonteisia vastauksia.

Pitääkö minun käydä kirkossa? Ei pidä, koska viranomaiset ovat ohjeistaneet kaikkia ihmisiä Suomessa pysymään mahdollisuuksien mukaan kotonaan ja välttämään sosiaalisia kontakteja.

Saanko minä käydä kirkossa? Saat, mutta epidemia-aikana sinulla ei ole velvollisuutta osallistua sunnuntaimessuun. Vaikka kirkon ovet pidetäänkin auki ja seurakunnissa papit viettävät messuja, pitäisi muistaa, että kaikkien pitäisi välttää lähikontakteja toisten ihmisten kanssa silloin, kun ne eivät ole välttämättömiä. On myös otettava huomioon viranomaisten määräykset.

Pidetäänkö seurakunnissa muita kokouksia ja tapahtumia, joista on jo ilmoitettu? Ei pidetä. Turha mennä paikalle, kaikki on peruttu.

Voinko minä saada pyhän kommuunion? Voit, tosin siitä täytyy sopia papin kanssa erikseen, koska messuihin ei välttämättä pääse osallistumaan. Kommuunion voi tietenkin saada myös messun ulkopuolella.

Miten voin ripittäytyä? Ripittäytyminen on tietenkin mahdollista, jopa suositeltavaa, kunhan sekä pappi että ripittäytyjä noudattaa yleisesti annettuja hygieniaohjeita ja omaa tervettä järkeään. Ota vain rohkeasti yhteyttä rippi-isääsi tai johonkin seurakuntaan.

Käyvätkö papit yhä sairaiden ja kuolevien luona? Kyllä käyvät, mahdollisuuksien mukaan. Olennaista on, että vierailu on mahdollista järjestää niin, että se on sekä papille että uskovalle turvallista.

Onko tänä aikana kasteita, häitä tai hautajaisia? Näistä asioista on hyvä keskustella oman kirkkoherran kanssa.

Miten sitten voin harjoittaa uskoani? Tapoja on yhtä paljon kuin ihmisiä. Seuraa messua internetin striimeistä ja tee henkinen kommuunio. Lue Raamatun lukukappaleita. Rukoile säännöllisesti hetkipalvelusta (laudes ja vesper), ristintien hartautta, Neitsyt Marian ruusukkoa tai muita rukouksia. Ole hyvä lähimmäinen. Anna aikaa perheellesi, olkaa yhdessä, ulkoilkaa ja rukoilkaa yhdessä.

Täytyykö minun tukea kirkkoa taloudellisesti nyt, vaikken voikaan käydä siellä? Juuri nyt on tärkeää muistaa, että seurakunnat jäävät tyystin ilman kolehtituloja, kun julkisia messuja ei ole. Kulut pysyvät silti ennallaan. Pidä siis huolta säännöllisestä jäsenmaksusta tai lahjoita rahaa. Sitä todella tarvitaan.

Milloin voidaan palata normaaliin elämään? Kukaan ei tiedä. Ei kuitenkaan ole kenenkään etu, että poikkeusjärjestelyjä ylläpidettäisiin pidempään kuin on aivan välttämätöntä. Kristillisen elämän kannalta olisi tietysti valtavan helpottavaa, jos voisimme päästä kirkkoon jo pääsiäisenä, mutta nyt kun niin ei taida olla, niin edes sitten helluntaina!

Mikä on tärkeintä? Tärkeintä on pitää huolta omasta ja lähimmäisten terveydestä viranomaisten ohjeita seuraten ja samalla pitää huolta siitä, ettei tämä aika, jolloin kirkossa käyminen on hyvin vaikeaa, taannuttaisi rakkauttamme Jumalaan ja janoamme hänen sakramenttejaan kohtaan. Tulee vielä päivä, jolloin pääsemme taas yhdessä osallistumaan pyhään messuun omassa seurakunnassamme. Sitä odotellessa kannattaa kuunnella apostoli Paavalia: ”Valvokaa, pysykää uskossanne lujina” (1. Kor. 16:13).

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

2 Kommentteja

  1. Anne Hopiala

    Toimiiko Henrikin messun strimaus eli näkyykö sunnuntaisin? Ja jos toimii, niin mistä sen löytää?

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...