Valitse Sivu

Jäsenmäärän kasvu jatkui vuonna 2022

Jäsenmäärän kasvu jatkui vuonna 2022

Rekisteröityjä katolilaisia oli Suomessa vuodenvaihteessa 2022–2023 yhteensä 16734. Hiippakunnan kasvu jatkuu siis yhä tasaisena. Viime vuodesta nettokasvua oli 374 henkilön verran. Tämä tarkoittaa noin 2,3 prosentin kasvuvauhtia. Kasvua tapahtui selvästi kaikissa seurakunnissa, vain Kuopion seurakunnan jäsenmäärä pysyi melko muuttumattomana.

Pääkaupunkiseudulla lähestytään 10 000 katolilaisen rajapyykkiä

Helsingin seurakuntien yhteenlaskettu kasvu oli jälleen vähän yli kahden prosentin luokkaa. Kehityksen jatkuessa suotuisana Henrikin ja Marian seurakuntien yhteinen jäsenmäärä saattaa ylittää 10.000 katolilaisen “maagisen” rajan jo vielä tämän vuoden aikana. Kasvun kärjessä onkin absoluuttisesti Pyhän Marian seurakunta, jossa kasvua oli 111 jäsenen verran eli 2,4 prosenttia. 

Suhteellisesti suurinta kasvu sen sijaan oli Jyväskylän Pyhän Olavin seurakunnassa, jossa kasvuprosentti oli peräti 4,7. Reipasta kasvua oli myös Turussa, 3,1 %, ja Oulussa, 3,5 %.

Jäsenmäärältään Suomen suurin katolinen seurakunta on edelleen Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta. Siellä jäseniä oli vuodenvaihteessa 5095. 

Kieli- ja kansalaisuussuhteissa ei ole havaittavissa suurta muutosta, ja näiden osalta tilastoissa on myös aukkoja kahden seurakunnan osalta. Muiden seurakuntien jäsenistöstä suomea tai ruotsia puhuu äidinkielenään 44,4 % katolilaisista ja Suomen kansalaisuus on 43,2 prosentilla jäsenistä. Suurimmat jäsenmäärät ovat seuraavilla alueilla: Helsinki 4558, Espoo 2088, Vantaa 1585, Turku-Kaarina 1350, Tampere 687, Jyväskylä ympäristöineen 405, Oulu 387, Kerava-Järvenpää-Tuusula 286, Kuopio 231.

Kasvun ja vähenemisen syitä

Seurakuntien jäsenmäärä on kasvanut kasteiden (203) ja kirkkoonottamisen (30) kautta, muista syistä ja maahanmuuton seurauksena (183). Vastaavasti jäsenmäärä väheni esimerkiksi kuolemien (61), muualle muuttamisen (35) ja kirkosta eroamisen (36) kautta, niin, että kokonaislisäystä tuli yhteensä 374 henkilöä. Huomattavaa on, että kirkosta eroamisten määrä väheni tuntuvasti – alle puoleen – edellisistä vuosista.

Sakramentteja ja opetusta

Ensikommuunion sai vuonna 2022 yhteensä 166 seurakuntalaista. Vastaavasti vahvistuksen sakramentti annettiin 181 seurakuntalaiselle. Avioliittoja solmittiin hiippakunnan alueella yhteensä 50 kappaletta, niistä 18:ssa molemmat osapuolet olivat katolilaisia.

Tällä hetkellä ei ole saatavilla kattavaa tietoa siitä, kuinka paljon lapset ja nuoret osallistuvat lakisääteiseen oman uskonnon opetukseen kouluissa tai saavat samansisältöistä opetusta esimerkiksi niin sanottujen lauantaikurssien yhteydessä. Tilanne on haastava, koska tieto olisi tärkeää sekä opetuksenjärjestäjille että hiippakunnan ja seurakuntien työlle.   

Rekisteri kaipaa kehitystä

Kuten aiemminkin hiippakunnan jäsenrekisterin raporttien tuottamisessa on tiettyjä teknisiä vaikeuksia, ainakin seurakuntien välisen muuttoliikkeen rekisteröitymisessä. Hiippakunnan sisällä seurakunnasta toiseen muuttavien määrät eivät lähtevien ja tulevien osalta täsmää (eli ne eivät ole yhtä suuret), oletettavasti muuton kirjaamispäivien eroavaisuuksien takia. On toivottava, että rekisterin raporttien luettavuus jatkossa paranee. Kokonaismäärät ovat kuitenkin varsin tarkkoja.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...