Valitse Sivu

Första kommunion och konfirmation på Åland

Första kommunion och konfirmation på Åland

Tre sakrament firades konsekutivt på Åland lördagen 21 maj 2022. Pater Peter Gebara SCJ, Sankta Birgitta -församlingens kyrkoherde hade kommit till Mariehamn för att presidera över första kommunion, konfirmation och bröllop som firades inför närmare 400 församlingsmedlemmar och gäster. Det var sju ungdomar som fick Kristi lekamen och blod för första gången. Konfirmanderna var fyra och pater Peter välsignade ett ”ungt” par i ett (bland)äktenskap. Brudgummen var 86 år och den närmare 60-åriga bruden var klädd i vitt. Konfirmandernas och barnens lärare och handledare är Sara Kemetter som även fungerade som kantor och sångledare under mässan. 

Pater Peter höll en tankeväckande predikan kring den Heliga Andens gåvor. Han hävdade gåvornas betydelse i det dagliga livet i synnerhet modet att leva ut sin tro. Dagen innan höll pater Peter en ingående och kanske för några krävande övning som gav resultat under själva mässan. Barnen fick läsa bibeltexterna och förbönerna. Detta gjorde de alla med klar och tydlig stämma. De som fick sin första kommunion måste hitta sina dopbevis och dopljus. I ett fall fick man skaffa fram beviset från Vietnam under natten mellan fredagen och lördagen. 

Den synnerligen stora och kulturellt blandade församlingen dominerades av personer som har nyinflyttat till Åland. Bröllopsgästerna bestod av äldre ålänningar och filippinare. En mycket blandad skara. Efter firandet av de tre sakramenten bjöd församlingsmedlemmarna på en synnerligen rik och omfattande lunch-buffet som även bröllopsgästerna fick ta del av. En verkligen generös gest.

Polska kulturella inlägg ingick i firandet. Den lokala polska bagaren hade hämtat med sig ett bröd dekorerat med ett kors. Brödet låg under mässan på altaret och välsignades (icke till Kristi lekamen) även av pater Peter. Detta bröd delades efter mässan ut till alla närvarande. En fin ekumenisk gest som symboliserar den kristna gemenskapen. Lutheraner, muslimer och fritänkare kan ju inte delta i den katolska eukaristin eller nattvarden. Det tycks råda oklarhet om detta på Åland. Vissa ålänningar var starkt av den åsikten att det råder interkommunion mellan katoliker och lutheraner. Några hade verkat som missionärer i Tanzania i Afrika var den lokala katolska prästen hade delat ut den heliga eukaristin till alla. Information om detta kunde ges mera allmänt via Fides och kanske också i predikningar i Finlands katolska församlingar.

Det var en fin och solig dag. Firandet i hemmen fortsatte långt in på eftermiddagen och kvällen. Pater Peter gör ett fint och värdefullt arbete på Åland. Beviset var tydligt under dagens stora fest av de tre sakramenten; första kommunion, konfirmation och äktenskapets sakrament.

Jan-Peter Paul

Tietoja kirjoittajasta

Jan-Peter Paul

Ekon. dr. Jan-Peter Paul är docent och författare. Han har verkat i ledande ställning i näringslivet och inom EU-kommissionen. Han är aktiv i många organisationer inom den katolska kyrkan i Finland.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...