Valitse Sivu

Caritas tukee heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä Ukrainassa 

Caritas tukee heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä Ukrainassa 

Ukrainan sota on saanut auttajat liikkeelle. Caritas Internationaliksen koordinoima Emergency Response to War in Ukraine -keräys on saanut lahjoituksia miljoonia euroja ympäri maailmaa. Caritas Internationaliksen tuki ohjataan Caritas Ukraine ja Caritas Spes -järjestöille. Ne auttavat ihmisiä, jotka ovat jääneet Ukrainaan.

Suomen Caritas käynnisti hätäapukeräyksen helmikuun lopussa. Ensimmäinen erä tuesta on jo lähetetty eteenpäin Caritas Internationaliksen kautta.

”Olemme hyvin kiitollisia kaikille lahjoittajille! Pidämme keräystilin auki toistaiseksi. Ukraina tulee tarvitsemaan apuamme pitkään. Caritas Europa on ottanut vastuun avustustyön koordinoinnista ja Suomen Caritaksen kautta lahjoitettu tuki ohjataan jatkossa suoraan paikallisjärjestöille”, kertoo Suomen Caritaksen pääsihteeri Larissa Franz-Koivisto.

Caritas-järjestöjen apu ulottuu joka puolille Ukrainaa. Maassa noin 30 Caritas-keskusta ja seurakuntayhteisöä on auttanut ihmisiä. Ne auttavat maan sisäisiä pakolaisia, tukevat rajanylitysmahdollisuutta odottavia ihmisiä, tarjoavat tavaroita ja elintarvikkeita. Verkosto jatkaa kaikkein haavoittuvaisessa asemassa olevien ihmisten auttamista ja sopeuttaa toimintaohjelmaansa eri tilanteisiin.

Harkovan, Mariupolin ja Kramatorskin henkilökunta ja vapaaehtoiset ovat osittain tai kokonaan evakuoituneet. Evakuoitujen Caritas-keskusten henkilöstö ja vapaaehtoiset työskentelevät muissa Caritaksen toimistoissa. 

Ihmisille ruokaa, suojaa ja tukea

Keräyksen turvin Caritas-järjestöt auttavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä saamaan vettä, ruokaa hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja tarvittavaa tietoa. Ne tarjoavat myös suojaa ja auttavat ihmisiä lämmittämään kotejaan. Lahjoitusten turvin järjestöt auttavat lapsia ja perheitä selviämään pakolaiseksi joutumisen aiheuttamasta stressistä.

Lahjoitusten turvin Caritas Spes on auttanut helmikuun lopusta alkaen

 • 422 897 ihmistä
 • 113 652 ihmistä on saanut suojaa
 • 556 941 ihmistä on saanut ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita
 • 51 088 ihmistä on saanut ruokapakkauksia
 • 33 643 ihmistä on saanut lääkkeitä

Lahjoitusten turvin Caritas Ukraine on auttanut helmikuun lopusta alkaen

 • 800 735 ihmistä
 • 56 813 ihmistä on saanut ruokaa
 • 29 018 ihmistä on saanut lääkkeitä

Caritas Ukraine on antanut suojan yli 9000 ihmiselle. Osa on tarvinnut majoittamispaikan lähellä rajaa ennen maasta poistumista toiset ovat maan sisäisiä pakolaisia, jotka tarvitsevat katon päänsä päälle pidemmäksi aikaa. 

Järjestö on tarjonnut myös psyykkistä tukea lapsille, jotka ovat paenneet sota-alueilta. Esimerkiksi Ternopilin ja Mariupolin paikallisosastot ovat tarjonneet esimerkiksi taideterapiaa ja ryhmäkeskusteluja. 

Ukrainan Caritas-järjestöt tarvitsevat tukea vielä pitkään

Toukokuussa ukrainalaisten Caritas-järjestöjen johtajat Vjatšeslav Grynevych, Caritas-Spes Ukrainasta ja Tetiana Stawnychy Caritas Ukrainasta vierailivat Vatikaanissa. He tapasivat paavin ja osallistuivat myös tiedotustilaisuuteen, jossa he kertoivat viimeisimmät kuulumiset Ukrainasta.

Caritas on ollut avustuksen eturintamassa Ukrainassa. Paikallisilla Caritas-järjestöillä on useita toimipisteitä. 

Myös niiden maiden Caritas-järjestöt, jossa on pakolaisia Ukrainasta, tarvitsevat apua. Ukrainan sodan jäljet heijastuvat myös Syyriaan ja Libanoniin ja muihin maihin, joille Ukrainassa viljellyt tuotteet ovat olleet tärkeitä.

”Virallisesti 14 miljoonaa ukrainalaista on joutunut lähtemään kodeistaan. Ihmisten, rakkauden ja solidaarisuuden avulla näiden ihmisten auttaminen on mahdollista. Caritas-järjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat olleet mukana tukemassa sodan ensimmäisestä päivästä alkaen”, Stawnychy kertoi. 

Hänen mukaansa sota koskettaa jokaista ukrainalaista jollain tapaa. Lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on tähän asti ollut Caritas-järjestöjen avun kohteena Ukrainassa. 

”Nyt olemme kuitenkin vasta alussa. Tarvitsemme apua pitkään”, Stawnychy jatkoi.

Hän kertoi, että heidän tukensa on voimaannuttanut ihmisiä. Eräskin nainen tuli hakemaan apua Caritakselta. Hän koki vahvistuneensa ja nyt hän auttaa itse muita vapaaehtoisena päivittäin. 

Avustustyön lisäksi Caritas-järjestöt pohtivat jo toimintaansa sodan jälkeen.

”Nyt Ukrainassa miehet ovat rintamalla ja naiset ja lapset kodeissaan tai pakolaisina. Perheet tarvitsevat mahdollisesti tukea, kun mies palaa rintamalta. Hän on erilainen isä silloin. Mietimme jo, millaista tukea he mahtavat tarvita?” isä Vjatšeslav Grynevych sanoi.

Hän kertoi, että Caritas-perhe on tiivistynyt sodan aikana. 

”Siinä on olleet tukena saamamme huomio ja rukoukset. On syytä muistaa, että sota ei lopu rauhansopimukseen. Se loppuu, kun olemme antaneet anteeksi”, Grynevych sanoi.

Toukokuussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa puhui myös Caritas Europan humanitaarisen avun johtaja Silvia Sinibaldi. Hän kertoi, että hyvän valmistautumisen vuoksi helmikuussa oli mahdollisuus käynnistää apukeräys nopeasti. Hän kertoi, että Ukrainaa ympäröivät maat miettivät jo syksyä ja sitä, miten he voivat tukea pakolaisia. Esimerkiksi Romaniassa varaudutaan siihen, että kesäloman jälkeen pakolaislapsille tarjotaan koulupaikka ja kielikoulutusta. Myös Puolassa, Unkarissa ja Bulgariassa Caritas-järjestöt auttavat ukrainalaisia pakolaisia. Monissa maissa ukrainalaiset ovat myös aktivoituneet vapaaehtoisiksi maissa, joihin he ovat paenneet.

Tue ukrainalaisia Suomen Caritaksen kautta:

 • Saaja: Suomen Caritas ry
 • Tili: FI73 8000 1270 1545 04
 • Viite: 2011
 • Mobile pay: 95959
 • Viesti: Ukraina
 • Keräyslupa: RA/2022/218

Lahjoittaminen on mahdollista myös verkkosivujen kautta osoitteessa www.caritas.fi/lahjoita. valitse keräys -> Ukraina katastrofikeräys

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...