Valitse Sivu

Emerituspaavin kirje Münchenin hyväksikäyttötutkimusten johdosta

Emerituspaavin kirje Münchenin hyväksikäyttötutkimusten johdosta

Emerituspaavi Benedictus XVI julkaisi sunnuntaina 6.2.2022 kirjeen, jolla hän vastasi keskusteluun hiljattain julkaistusta raportista Münchenin-Freisingin arkkihiippakunnassa tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Emerituspaavi eli Joseph Ratzinger toimi arkkihiippakunnan piispana vuosina 1977–1981. 

Kirjeessään Benedictus kiittää ensin sydämellisesti ystäviään, jotka laativat hänen puolestaan 82-sivuisen lausunnon asiaa tutkineelle lakifirmalle. Tämä työ vaati 8000 digitalisoidun sivun lukemista ja analysoimista. Tässä prosessissa tapahtui huolimattomuusvirhe koskien tapaamista, joka pidettiin 15. tammikuuta 1980. Benedictus toteaa kirjeessä, että häntä on satuttanut syvästi se, että tätä virhettä on käytetty syynä leimata hänet valehtelijaksi.

Kiitos ja tunnustus

”Olen erityisen kiitollinen paavi Franciscuksen minulle henkilökohtaisesti ilmaisemasta luottamuksesta, tuesta ja rukouksesta”, emerituspaavi kirjoittaa ja kiittää samalla monia muita, jotka ovat lähettäneet hänelle kannustavia kirjeitä.  

Kirje jatkuu kuitenkin synnintunnustuksen teemalla. Benedictus pohtii kirkon päivittäisen liturgian eteemme asettamia synnintunnustuksen sanoja: mea maxima culpa, omasta suuresta syystäni. Nämä sanat eivät koske jokaista samalla lailla joka päivä, mutta ”joka päivä ne saavat minut kysymään, pitäisikö minun tänäänkin puhua ‘ylisuuresta syyllisyydestä’”.

“Erityisesti monilla apostolisilla matkoillani kaikissa kohtaamisissani ihmisten kanssa, jotka ovat joutuneet pappien hyväksikäyttämiksi, olen katsonut tämän ylisuuren syyllisyyden seuraksia suoraan silmiin ja oppinut ymmärtämään, että meidät itsemmekin vedetään mukaan siihen, jos haluamme katsoa sitä sormiemme läpi tai emme puutu siihen tarvittavalla päättäväisyydellä ja vastuulla, niin kuin on tapahtunut ja tapahtuu aivan liian usein.”

”Minulla on ollut suuri vastuu katolisessa kirkossa. Sitä suurempi on tuskani niistä rikkomuksista ja virheistä, joita aikanani on tapahtunut asemapaikoissani. Jokainen seksuaalisen hyväksikäytön tapaus on vastenmielinen ja korjaamaton. Seksuaalisen hyväksikäytön uhreilla on syvin myötätuntoni, ja tunnen suurta surua jokaisesta yksittäisestä tapauksesta.” 

“Ymmärrän koko ajan paremmin sen inhon ja pelon, joka valtasi Kristuksen Öljymäellä, kun hän näki kaiken sen kamaluuden, joka hänen oli vielä itse kestettävä ja voitettava. Se, että opetuslapset saattoivat samaan aikaan nukkua, on ikävä kyllä se tilanne, joka on tänäänkin uudelleen edessämme ja johon minäkin pidän tarpeellisena vastata. Voin vain pyytää Herraa, kaikkia enkeleitä ja pyhiä ja teitä, rakkaat sisaret ja veljet, rukoilemaan puolestani Herraa, Jumalaamme.”

Jumala on oikeudenmukainen tuomari, ystävä ja veli

Emerituspaavi jatkaa: ”Pian joudun elämäni tuomarin eteen. Kun katson pitkää elämääni, minulla on paljon syytä pelkoon ja vavistukseen. Olen kuitenkin hyvällä mielellä, sillä luotan vakaasti siihen, että Herra ei ole vain oikeudenmukainen tuomari, vaan myös ystävä ja veli, joka on jo kärsinyt puutteitteni vuoksi, ja siksi hän on myös puolustajani.”

KATT / Vaticannews.va

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...