Valitse Sivu

Caritaksen Adventtikeräys auttaa erityistarpeiset lapset kouluun kriisien keskellä Libanonissa

Caritaksen Adventtikeräys auttaa erityistarpeiset lapset kouluun kriisien keskellä Libanonissa

Poliittinen rauhattomuus, talouskriisi, koronapandemia ja Beirutin räjähdykset viime vuonna jättivät YK:n mukaan 55 prosenttia maan väestöstä köyhyysrajan alapuolelle. Talousvaikeuksien vuoksi lasten koulunkäynti uhkaa keskeytyä, sillä perheillä ei ole varaa koulukyyteihin.

Suomen ja Tanskan Caritasten yhteinen Adventtikeräys tukee Libanonissa asuvien lasten koulunkäyntiä. Caritas Libanonilla on neljä erityistarpeisten lasten koulua. Lapsilla on erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä vammoja, ja he tulevat haavoittuvassa asemassa olevista perheistä.

Caritas Libanonin koulut antavat koulutusta riippumatta lasten rajoitteista, taustasta tai uskonnosta. Kouluissa lapsia autetaan oppimaan paremmin ja heidän fyysisistä ja psyykkisistä erityistarpeistaan pidetään huolta. Koulut myös kannustavat elinikäiseen oppimiseen.

Kouluissa on erityisopettajia, psykologeja ja toimintaterapeutteja, jotka auttavat erityistarpeisia lapsia käyttämään kaikkia kykyjään ja elämään tyytyväistä elämää. 

Pitkä koulumatka on kallis

Yksi Caritas Libanonin erityistarpeisille lapsille suunnatuista kouluista on Mar Sassine-Fghal -keskus. Koulun oppilas Charbel Awad, 10, asuu vanhempiensa Hannan ja Hadyan sekä vanhemman veljensä Georgesin, 11, kanssa. Charbelilla on Downin syndrooma ja keskivaikea kehitysvamma. Charbel käy keskuksessa kahdesti viikossa ja nauttii kaikista tarjolla olevista aktiviteeteista.

”Teen mitä tahansa, jotta voin maksaa lasteni koulumaksut”, sanoo Charbelin äiti Hadya Awad. Hän käy töissä kahdesti viikossa. Charbelin isä Hanna on nykytilanteen vuoksi työtön.

Perhe asuu kaukana koulusta. Vanhemmat maksavat asunnon työllään. He viljelevät maata ja huolehtivat 300 oliivipuusta. Perheen kotiin ei tule puhdasta vettä, vaan he joutuvat hakemaan juomavettä naapurikylistä.

Caritas tarjoaa Awadin perheelle ruoka-apua ja taloudellista tukea aina kun mahdollista. Taloudellisen tuen Hadya käyttää Fghal-keskuksen lukukausimaksuihin ja palkkansa koulukuljetukseen. Hadyalle on tärkeintä, ettei Charbelilla jää väliin yhtäkään päivää keskuksessa.

Hadya on kiitollinen Caritaksen avusta. Hänen ainoa toiveensa on saada tarpeeksi tuloja, jotta he voisivat vuokrata asunnon lähempänä Fghal-keskusta, jotta perheen ei tarvitsisi maksaa kuljetuksista. Caritaksen adventtikeräys on kohdistettu etenkin koulukuljetuksiin.

Taloudelliset vaikeudet koskettavat useita perheitä

Libanonin kriisit ovat aiheuttaneet monien elintärkeiden tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Monilla perheillä on vaikeuksia maksaa lasten koulukyyti. Adventtikeräyksen tuotoilla on tarkoitus varmistaa, että lapset pääsevät kouluun. Valitettavasti jos lapsi ei pääse kouluun, hänen koulunkäyntinsä keskeytyy. Koulupudokkaiden määrä on lisääntynyt viime aikoina.

Libanonissa tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet tähtitieteellisen korkealle. Kaikenlaisilla perheillä on vaikeuksia. Varsinkin Syyriasta Libanoniin paenneiden perheiden ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi on uhattuna. Polttoaineen, sähkön, terveydenhuollon ja puhtaan veden hinnat ovat nousseet. Ruuan hinta on noussut yli 300 prosenttia.

Yhteiskunnan rauhattomuus on lisääntynyt työttömyyden ja hintojen nousun vuoksi. Tilannetta pahentaa, se, että maan valuutan arvo on alentunut. 

Lääkepula saattaa pahentaa oireita

Caritas on tarjonnut perheelle ruoka-apua, lääkkeitä ja taloudellista tukea aina kun mahdollista. Mayan perhe on kiitollinen siitä, että on järjestöjä, jotka edelleen välittävät ihmisistä ja seisovat heidän tukenaan.

“Maya on koko maailmani, teen mitä tahansa hänen vuokseen”, sanoo Saad Saliba. Hänen tyttärensä Maya on 23-vuotias. Hänellä on keskivaikea kehitysvamma, joka johtuu epileptisistä kohtauksista, joita hän sai pikkulapsena. Hän tarvitsee jatkuvasti lääkehoitoa vähentääkseen kohtausten riskiä. Maya asuu vanhempiensa Saadin ja Soulayman sekä 30-vuotiaan sisarensa Marien kanssa.

Maya käy Caritaksen erityistarpeita omaavien lasten Fghal-keskuksessa kahdesti viikossa aina, kun kotona on auto. Koulubussi ei kulje heidän kaupunkiinsa. Maya pitää kaikista työpajoista, erityisesti käsityöpajasta.

Mayan sisko Marie työskenteli kaupassa, joka suljettiin nykyisen talouskriisin vuoksi ja on nyt työtön. Molemmat vanhemmat työskentelivät tehtaalla yli 20 vuotta, kunnes he jäivät eläkkeelle muutama vuosi sitten. He saivat työsuhteen päättymiskorvauksen, joka menetti arvonsa paikallisen valuutan devalvoinnin seurauksena. Nykyään perhe saa rahaa naimisissa olevalta pojaltaan. Hän tekee kahta työtä, jotta pystyisi auttamaan lapsuudenperheensä menoissa oman perheensä menojen lisäksi.

Mayan isä Saad haluaisi avata hänelle ja Mayalle pienen liikkeen. Siellä he voisivat viettää aikaa yhdessä ja Maya voisi tuntea olonsa itsenäiseksi. Libanonin taloudellisen romahduksen vuoksi haavetta on vaikea toteuttaa. Nyt Saad viettää aikaansa auttaen vaimoaan ja istuttaen satoa talon viereen. Hänen ainoa huolensa on pystyä turvaamaan Mayan lääkitys. Lääkepulan vuoksi niitä on tällä hetkellä erittäin vaikea löytää. Perhe pelkää, että mikäli Mayan lääkitystä ei pystytä turvaamaan, kohtaukset lisääntyvät.

Veljekset jäivät kotiin

”Toivon, että molemmat lapseni pääsevät takaisin kouluun”, sanoo Zeinab Hajj Hassan. Hänen lapsellaan, 20-vuotiaalla Aly Hajj Hassanilla on keskivaikea kehitysvamma. Se vaikuttaa hänen keskittymiskykyynsä ja oppimiseensa. Hän asuu vanhempiensa Nassibin ja Zeinabin sekä 15-vuotiaan veljensä Hussamin kanssa pienessä huoneessa Byblosin alueella.

Aly saapui Caritaksen erityistarpeisten lasten Fghal-keskukseen vuonna 2009 ja jäi kotiin vuonna 2020 koronan aiheuttaman koulun sulkemisen vuoksi. Aly ei päässyt takaisin kouluun, sillä kuljetusmaksut ovat korkeita. Tällä hetkellä Aly viettää suurimman osan ajastaan naapurissa tai kotona.

Alyn isä Nassib työskentelee alumiinitehtaalla. Hän loukkaantui työssään 3 vuotta sitten ja joutui käsivarsileikkaukseen, joka epäonnistui. Hän joutui jäämään kotiin ilman palkkaa useiden kuukausien ajaksi. Hän palasi työhönsä 2 kuukautta sitten, jossa hän pystyy tekemään yksinkertaisia työtehtäviä. Hänen kuukausipalkkansa vastaa noin 31 Yhdysvaltain dollaria.

Alyn nuorin veli Hussam keskeytti koulunkäynnin, sillä hänellä oli vaikeuksia. Nyt hän työskentelee mekaanikkoliikkeessä noin 12 tuntia päivässä.

Zeinab toivoo, että hänellä olisi varaa lähettää molemmat lapsensa takaisin kouluun. Siellä he voivat oppia, olla itsenäisiä ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.

CARITAKSEN ADVENTTIKERÄYKSEEN voi osallistua vuoden 2021 loppuun asti. Keräysrahat menevät etenkin erityistarpeisten koulukyyteihin. Toiveena on, että yhä useamman lapsen koulunkäynti voisi jatkua.

Suomen Caritas

Danske Bank FI73 8000 1270 1545 04
Viite: 2231
Voit lahjoittaa myös MobilePayn kautta numeroon 95959
Viesti: adventti

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...