Valitse Sivu

Synodi ja yhteys

Synodi ja yhteys

Pääkirjoitus. Fides 9/2021, s. 2, 12.11.2021.

Kirkon synodaalisuutta käsittelevä synodi toivottavasti löytää meidät myös käytännössä miettimässä yhdessä, niin seurakunnissa kuin pienemmissäkin yhteisöissä, miten kirkko voisi vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiinsa niin, että sen käytännöt ja rakenteet, sen tapa toimia (modus operandi), vahvistaisi uskovien yhteyttä (communio) ja kirkastaisi kirkon ylevää ja tärkeintä päämäärää: sielujen pelastusta (salus animarum suprema lex).

Synodin teema kutsuu meitä miettimään, miten tekisimme kirkosta entistä synodaalisemman, ehkä myös sellaisen, että se – me yhdessä – olisi enemmän läsnä ihmisten arjessa ja elämässä ei vain ajatusten vaan myös tekojen tasolla. En tarkoita, että on palkattava kaupassakäyntiavustajia, vaikka kyllä seurakunnan jäsenille sellaistakin apua saa tarjota. Tarkoitan ennemminkin, miten me kaikki osaisimme tehdä kirkon päämäärästä yhä paremmin myös oman elämämme päämäärän, kantavan voiman. Mitä me voimme tehdä, jotta auttaisimme sieluja pääsemään perille taivaan isänmaahan? Kysymys ei ole vain pappien saarnoista, vaan koko Jumalan kansan yhteisestä tekemisestä.

Kristillinen lähimmäisenrakkaus on luovuttamaton osa kirkon elämää. Se ilmentää hiljaisella tavalla sitä rakkautta ja hyvyyttä, joka Jumala itse on. Toiminta puhuu selvemmin sanoin kuin moni teologinen oppilauselma. Mutta kumpikin kuvastaa samaa todellisuutta eikä niitä voi erottaa toisistaan. Uskoakseni synodaalisen kirkon yksi tunnusmerkeistä, yhteys, liittyy juuri tähän. Meidän yhteytemme Jumalaan ja toinen toisiimme tulee samasta lähteestä: yhteisestä uskosta ja halusta todistaa siitä. Tämä yhteys kumpuaa siitä sisäisestä varmuudestamme, että elämämme ja koko todellisuus ympärillämme on Jumalan tahtomaa ja ylläpitämää ja että meillä on osamme sen ohjaamisessa kohti hyvää päämäärää.

Yhteys – kommuunio – tulee siitä, että me toimimme tästä varmuudesta käsin. Me haluamme rakentaa Jumalan valtakuntaa ja tarttua hänen antamiinsa pelastuksen välineisiin, todellisen pelastuksen välineisiin. Älkäämme siis jättäytykö tämän projektin ulkopuolelle vaan tarttukaamme siihen kaksin käsin kiinni.

Marko Tervaportti

PS. Netissä on luettavissa Pohjoismaiden piispainkokouksen paimenkirje synodista (17.10.2021).

– https://katolinen.fi/synodi-21-23/

– https://www.synod.va/en.html

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...