Valitse Sivu

Caritas-kuulumiset

Caritas-kuulumiset

Koronan vaikutukset Suomen Caritaksen toimintaan huhtikuussa

Suomen Caritaksen toimisto ja kauppa ovat kiinni ainakin 9.4. saakka, ja kaikki huhtikuun tapahtumat ruokajakelua lukuun ottamatta on jouduttu perumaan koronarajoitusten seurauksena. Luostarituotteita voi kuitenkin tilata normaalisti verkkokauppamme kautta: caritas.fi/caritas-kauppa.   

Lisäksi Caritaksen sosiaalineuvojalta Hannele Liukkoselta voi kysyä neuvoa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi liittyen muun muassa sosiaaliturvaan, terveyspalveluihin sekä asumis- ja työllistymiskysymyksiin. Hanneleen voi ottaa yhteyttä puhelimitse 040 2566275 tai sähköpostilla hannele.liukkonen@caritas.fi.

Tervetuloa Suomen Caritaksen vuosikokoukseen! 

Kutsumme kaikki Suomen Caritaksen jäsenet vuosikokoukseen tiistaina 27.4. klo 17. Vuosikokous järjestetään tänä keväänä etäkokouksena koronarajoitusten vuoksi. Lähetä ilmoittautumisesi osoitteeseen caritas@caritas.fi, niin lähetämme sinulle osallistumislinkin vuosikokoukseen päivää ennen kokousta. Ilmoittautumiset viimeistään 23.4. mennessä. 

Welcome to Caritas Finland annual meeting! 

We invite all the members of Caritas Finland to the annual meeting on Tuesday April 27th at 5pm. The annual meeting will be held online due to the corona restrictions. Send your registration by email to caritas@caritas.fi, and we will send you a participation link one day before the meeting. Kindly register by April 23th. 

Caritaksen paastokeräys tukee nuorten työtä ihmisoikeuksien ja ympäristön puolesta Myanmarissa

Sotilasvallankaappaus ei ole lannistanut myanmarilaisten toivoa

Maailma hätkähti helmikuun alussa, kun armeija kaappasi vallan Myanmarissa, joka oli kymmenen vuotta ehtinyt elää orastavassa demokratiassa ja toiveikkuudessa paremmasta tulevaisuudesta. Tuntui kuin uusi pimeyden aika olisi koittanut maassa, joka oli vuosikaudet kärsinyt sotilasjuntan mielivallasta. Vallankaappausta ovat seuranneet satojen tuhansien ihmisten mielenosoitukset, jotka ovat kasvaneet päivä päivältä vahvuudessa, samoin kuin armeijan otteet kansalaisia kohtaan. Yli kolmesataa ihmistä on saanut surmansa tähän mennessä. Myanmarilaiset eivät kuitenkaan aio antaa periksi. 

Katolinen kirkko mukana mielenosoituksissa 

Myös katolisen kirkon jäsenet ovat ottaneet aktiivisesti osaa mielenosoituksiin. Yangonin arkkipiispa, kardinaali Charles Bo on aktiivisesti vastustanut vallankaappausta sosiaalisessa mediassa ja jakanut kuvia mieltään osoittavista sisarista.  Ikoniseksi kuvaksi on myös  noussut aseistettujen poliisien edessä polvistuva sisar Ann Rose Nu Tawng, joka vetoaa mieltään osoittavien nuorten puolesta hetkeä ennen kuin poliisit alkavat ampua. Monet katolilaiset ja muut kristityt kuuluvat etnisiin vähemmistökansoihin, jotka ovat kärsineet jatkuvista konflikteista ja armeijan mielivallasta eri puolilla Myanmaria. Vähemmistökansojen lisäksi myös Myanmarin buddhalainen valtaväestö vastustaa voimakkaasti armeijan valtaa. Julkisen sektorin työntekijät rautatieläisistä lääkäreihin ja vanhoista nuoriin ovat marssineet kaduille uhmatakseen sotilashallintoa. Poliiseja on jopa paennut maasta, ettei heidän tarvitsisi osallistua armeijan toimiin. 

Kansalaisyhteiskunnan voimin diktatuuria vastaan 

Suomen Caritaksella oli juuri ennen vallankaappausta alkanut uusi kehitysyhteistyöhanke ”Nuorista ympäristöoikeudenmukaisuuden ja kestävän elämäntavan suunnannäyttäjiä”, jota toteuttaa paikallinen Gaia-järjestö yhdessä Englannin ja Walesin Caritas-järjestö CAFOD:n kanssa. Vain päiviä ennen kaappausta hankekoordinaattori Sara Simonsen oli tavannut internetin kautta kollegoita Myanmarista, ja järjestöt suunnittelivat yhdessä tuumin alkavaa hanketta. Sitten tuli epätodellisen tuntuinen uutinen armeijan vallankaappauksesta ja nettikatkoksista. 

Kumppanimme Myanmarissa ovat kuitenkin entistä päättäväisempiä toimimaan ihmisoikeuksien puolesta, sillä heidän työtään tarvitaan sitä enemmän mitä enemmän armeija haastaa kansalaisten oikeuksia ja vapauksia. Gaia-järjestö on aloittanut ruohonjuuritason toimintansa maaseudun ihmisten elinkeinojen ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta jo sotilasjuntan aikana vuonna 1996, ja heillä on pitkä kokemus toiminnasta haastavissa oloissa. He tekevät työtä ihmisoikeuksien ja rauhan edistämisen puolesta, sekä pyrkivät edistämään luonnon ja ihmisten yhteiseloa muun muassa luonnonmukaisia viljelymenetelmiä ja maaseudun pienyrittäjyyttä edistämällä. 

Nyt alkanut vuosina 2021-2023 toteutettava hanke tukee paikallisten nuorten toimintaa kestävän elämäntavan ja ympäristöoikeudenmukaisuuden puolesta eri osissa Myanmaria, ja tarkoituksena on myös koulutuksen ja vaikuttamistyön kautta vahvistaa erityisesti naisten ja vähemmistökansojen oikeuksia ja mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. 

Tukemalla Caritaksen paastokeräystä tuet myanmarilaisten nuorten toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Voit tehdä lahjoituksen Suomen Caritaksen verkkosivuilla, suoraan Suomen Caritaksen tilille tai kirkon lipaskeräykseen. 

Lisää tietoa keräyksestä osoitteessa www.caritas.fi/paasto  

Saaja: Suomen Caritas ry
Tili: FI73 8000 1270 1545 04
Viite: 2257
Mobile pay: 95959 (viesti Myanmar)
Keräyslupa: RA/2019/18 (2019-2022)
www.caritas.fi

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...