On ilmestynyt uusi mainio Augustinus-suomennos ”De catechizandis rudibus” -teoksesta. Kuinka opetat kristinuskoa erilaisille ja eritasoisille oppilaille? Kuinka opetat niin, että kuulijat (ja opettaja itsekään) eivät tympäänny? Kuinka kuulijat ja ehkä opettaja itsekin tajuavat, mistä opetuksessa on kyse? Kuinka opettajan oma asenne, oppilaan ja opettajan mielentila vaikuttavat? Entä kirkon skandaalit tai opettajan omat erehdykset ja synnit?
Augustinuksen ohjeet ovat hyvin nykyaikaisia ja sopivat yleisestikin nykypedagogeille. Kirja käsittelee opetuksen sisältöä ja opetustapoja ja sisältää käytännön esimerkkejä, kuinka Augustinus itse opettaisi (pitkä ja lyhyt malliopetus).
Opetus on sopeutettava kuulijakunnan mukaan: ”Puheeni mukautuu vaihtuvan tilanteen mukaan ja alkaa, kulkee ja päättyy eri tilanteissa eri tavoin. Olemme velkaa kaikille saman rakkauden, mutta samaa lääkettä ei tietenkään käytetä aina ja kaikille.”
”Pidä sinäkin Jumalan rakkaus mielessäsi ja tee siitä kaiken opetuksesi päämäärä. Kerro kristinuskon kertomus niin, että oppilaasi uskoisi kuullessaan, toivoisi uskoessaan ja rakastaisi toivoessaan.” Timo Nisulan suomennos on sujuva ja helppolukuinen.
Katri Tenhunen
Augustinus: Kristinuskoa vasta-alkajille. Kasteopetuksen opas. Suom. Timo Nisula. Sley-Media, 104 s. Kirja on saatavilla myös Katolisesta kirjakaupasta.