Valitse Sivu

Artikkelista ”15 väitettä Vatikaanin II kirkolliskokouksesta”

Artikkelista ”15 väitettä Vatikaanin II kirkolliskokouksesta”

Monet kiitokset isä Tuomas Nyyssölälle erinomaisesta artikkelista ”15 väitettä Vatikaanin II kirkolliskokouksesta” (Fides 10/2018, s. 14-15. Olen itse ajatellut sekä keskustellut ihmisten kanssa samoista asioista. Konsiili on ollut tärkeä tapahtuma kirkon historiassa ja niinpä siihen usein vedotaan milloin missäkin asiassa.

Usein tuntuu olevan niin että innoikkaimmat siteeraajat eivät itseasiassa ole lukeneet riviäkään yhdestäkään dokumentista tai sitten tulkitaan sisältöä äärimmäisen ”yliallegorisesti”. Suosittelenkin kaikille tutustumista konsiilin teksteihin, jotka ovat tärkeitä tekstejä ja hyödyllistä lukemista.
 
Erityisesti käsite ”aktiivinen osallistuminen” on tulkittu aikojen saatossa lukemattomilla tavoilla ja sillä voi tietysti hyvällä tahdolla perustella monia asioita. Kuitenkin on painotettava että se ei todellakaan tarkoita, että jokaisella tulisi olla joku tehtävä liturgiassa. Harras rukouksellinen läsnäolo ja palvonta on jo sinänsä riittävää osallistumista. Ei ole kysymys vain fyysisestä toiminnasta.

Marko Pitkäniemi OFS
Helsinki

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...