Valitse Sivu

Uusia muistopäiviä

Uusia muistopäiviä

Paavi Franciscus on päättänyt lisätä kirkon yleiskalenteriin uusia muistopäiviä, jotka luonnollisesti tulevat myös Helsingin katolisen hiippakunnan kalenteriin. Ensinnäkin kalenteriin on lisätty kolmen kirkonopettajan vapaaehtoinen muistopäivä: pyhä Grigor Narekilainen 27. helmikuuta, pyhä Johannes Avilalainen 10. toukokuuta sekä pyhä Hildegard Bingeniläinen 17. syyskuuta (kuvassa).

Toiseksi paavi on päättänyt, että yleiskalenteriin tulee pyhien Martan, Marian ja Lasaruksen muistopäivä. Tähän saakka kalenterissa on ollut yksin pyhän Martan muistopäivä, mutta jatkossa Martan ohella siis muistetaan myös hänen kahta sisarustaan. Yleiskalenterissa tuo muistopäivä on 29. heinäkuuta, mutta Helsingin hiippakunnan kalenterissa 28. heinäkuuta, koska meillä 29.7. vietetään pyhän Olavin muistopäivää. 

Martan, Marian ja Lasaruksen muistopäivää koskevassa dekreetissä todetaan: ”Betanian talossa Herra Jeesus koki perhehenkeä ja Martan, Marian ja Lasaruksen ystävyyttä, ja siksi Johanneksen evankeliumissa todetaan, että hän rakasti heitä. Martta tarjosi hänelle anteliasta vieraanvaraisuutta, Maria kuunteli tarkkaavaisesti hänen sanojaan ja Lasarus tuli ulos haudasta hänen käskystään, joka alisti kuoleman valtaansa.” Siihen, että kalenterissa oli Betanian sisaruksista aiemmin vain pyhä Martta, johti latinalaisessa kirkossa perinteinen epävarmuus Marian identiteetistä: oliko samaistettava ylösnousseen Kristuksen kohdannut Maria Magdalena [jonka juhla on kalenterissa 22. heinäkuuta], Martan sisar Maria ja syntinen nainen (Joh. 8). Nyt kysymystä pidetään ratkaistuna viimeaikaisten tutkimusten valossa. 

KATT/VIS

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...