Valitse Sivu

Trondheimin piispa-prelaatti vihittiin

Trondheimin piispa-prelaatti vihittiin

Trondheimin prelatuuri odotti piispaa yli 10 vuotta.

Trondheimin prelatuuri keski-Norjassa on vihdoin saanut uuden piispan. Piispaksi vihittiin lauantaina 3.10.2020 historiallisessa Nidarosdomenissa norjalainen, Englannissa trappistiluostarin apottina toiminut Erik Varden OCSO.

Piispa Varden on syntynyt Norjan Sarpsborgissa 13.5.1974. Hän liittyi trappistisääntökuntaan vuonna 2002 ja antoi juhlalliset luostarilupaukset 6.10.2007. Hänet vihittiin papiksi 16.7.2011. Hän on opiskellut filosofiaa ja teologiaa Cambridgessä valmistuen sieltä teologian tohtoriksi sekä tehnyt lisensiaattitutkinnon Roomassa.

Trondheimin piispa-prelaatti Erik Varden OCSO Trondheimin katedraalissa 4.10.2020.

Koronarajoitusten aikana piispanvihkimyksen vietti Oslon piispa Bernd Eidsvig Can.Reg., joka toimi prelatuurin apostolisena asiainhoitajana aina siitä asti, kun Trondheimin piispanistuin oli jäänyt tyhjäksi vuonna 2009. Kanssavihkijät olivat Kööpenhaminan piispa ja Pohjoismaiden piispainkokouksen puheenjohtaja Czeslaw Kozon ja Tromssan piispaprelaatti Berislav Grgić.

Vihkimysmessu oli suuri kirkollinen juhla rajoitetusta osallistujamäärästä huolimatta. Liturginen kulkue piispaelectuksen kanssa lähti liikkeelle Trondheimin uudesta katedraalista ja saapui juhlallisesti Nidarosdomeniin, jossa messua kaunistivat myös Nidarosdomin oma kuoro ja gregoriaaninen Schola Sanctae Sunnivae sekä vaskikvintetin ja urkujen hieno sointi yhdessä ja erikseen. Vastavihitty piispa vietti messun toisen pääosan, eukaristian liturgian, pääselebranttina Nidarosdomenin pääalttarilla.

Vastavihitty piispa Erik Varden OCSO Trondheimin Nidarosdomenin pääalttarilla 3.10.2020.

Messun lopussa lauletun Te Deumin jälkeen piispa Varden palasi kulkueessa takaisin Trondheimin katedraaliin, jonka hän otti saman tien haltuunsa. Hän vietti siellä ensimmäisen messun Trondheimin piispaprelaattina jo seuraavana päivänä, sunnuntaina 4.10.

Piispa Vardenin piispanvaakunan motto on lainaus pyhältä Gregorius Suurelta: ”Coram fratribus intellexi” (Veljien keskellä olen ymmärtänyt).

Trondheimin prelatuuri on Norjan kolmesta kirkollisesta hallintoalueesta keskimmäinen. Etelässä se rajoittuu Oslon hiippakuntaan ja pohjoisessa Tromssan prelatuuriin. Siihen kuuluvat Trondheimin, Kristiansundin, Levengerin, Molden ja Ålesundin seurakunnat. Alueen noin 720 000 asukkaasta katolilaisia on lähes 16 000. Koko Norjan 5,3 miljoonasta asukkaasta katolilaisia on tätä nykyä lähes 170 000 eli vähän yli 3 prosenttia.

KATT / katolsk.no

Kuvat: Katolsk Informasjonstjeneste

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...