Valitse Sivu

 Tala Herre, din tjänare hör

 Tala Herre, din tjänare hör

I Katolska kyrkan läser vi ofta i början av årgång C  (vart fjärde år) ur profeten Samuels bok. Samuel var en ung man som Gud hade kallat till sin tjänst. Gud ropade på honom och han svarade: ”Tala Herre, din tjänare hör”. Han tackade ja till Gud och så blev han en stor profet för Israel.  I Samuels fall gick det inte så lätt att igenkänna Herrens röst, det tog tre gånger innan han förstod att det var Gud som ropade på honom. I texten står det att han ännu inte kände Herren och hade inte ännu fått ta emot hans ord.

Hur svårt det ibland kan vara att förstå vem som ropar på oss. Vi människor är ofta döva fast vi hör och blinda fast vi ser. Ibland kan det behövas dramatiska tecken av Honom att få oss förstå vad han vill säga till oss. I Nya testamentet har vi ett bra exempel på detta, aposteln Paulus. Han var ju först en ivrig och fanatisk farisé som hatade kristna och ville fängsla och förfölja så många av dem som möjligt. Och sedan hände det: Jesus själv visade sig för honom medan han var på väg till Damaskus. Och på ett par minuter var hela hans liv ändrat. Från och med den stunden skulle ingenting vara som förut. En före detta fiende av kristna hade blivit Jesu verktyg och senare Kyrkans största missionär. Ibland kan det gå på ett helt annat sätt. Sådana exempel har vi också i kyrkan. Otaliga helgon som aldrig har förföljt eller medvetet ifrågasatt Jesus som Gud och Messias men som har utvecklats och vuxit i tro och kärlek under hela sitt liv och så småningom lärt sig känna Frälsaren genom olika händelser med lidande och tungt korsbärande men också stora upptäckt och stunder av glädje och tröst.

Gud handlar också i stillhet och tystnad. Även så att vi inte alls lägger märke till det. Hur ofta händer det att vi säger: ”oj, vad jag hade tur med det och det” utan att tänka på ett annat alternativ, att det kanske var Gud själv som hade ingripit i det som hände.

I trosbekännelsen bekänner vi: ”Jag tror på Gud allsmäktig, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är..”. Vår Gud är allsmäktig och är man allsmäktig så kan man göra allt. Även det omöjliga. Ett fantastiskt exempel på hans allmakt och storhet är hur han kan använda sig av oss människor fast vi inte vet det. Där finns också en stor nåd. Vi kan och får vara hans verktyg och instrument oavsett om vi vet det eller inte. Under hela frälsningshistorien har han visat sig för oss människor på otaliga sätt, via  människor, djur, händelser och naturfenomen. Att vara med om allt detta är underbart. Du och jag får  vara med. Alla är inbjudna. Låt oss våga ta emot Honom och lyssna och säga till Honom: ”Tala Herre, din tjänare hör”. 

Kära Gud, gör oss redo att lyssna på Dig då du ropar på oss. Och stärk vår tro så att vi alltid kunde sätta vårt hopp till Dig. Du som lever och råder från evighet till evighet. Amen.

Marko Pitkäniemi OFS 

(AFTONANDAKT I RADIO VEGA 3.3.2022)

Konst: Bartolomé Esteban Murillo, ”La conversión de San Pablo”, c. 1675

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...