Valitse Sivu

Ristejä ja riskejä

Ristejä ja riskejä

Pääkirjoitus, Fides 8/2019

”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni” on yksi maailmanhistorian keskeisistä käskyistä, jonka Kristus osoitti apostoleille ja heidän kauttaan koko kirkolle. Lähetyskäsky oli tehtävänjulistus, joka on kristinuskon ytimessä: että Kristuksen antama opetus, hänen esittelemänsä todellisuus, hänen lupauksensa iankaikkisesta elämästä ei jäisi vain pienen ihmisjoukon ulottuville vaan kuuluu kaikille ihmisille.

Kristinuskon olemus on antiteesi sille, että usko pitäisi pitää piilossa. Miten voisimme toteuttaa lähetyskäskyä, jos emme kerro, julista ja opeta, jos emme anna esimerkkiä siitä, mitä yhdessä uskomme. Mitä arvoa on uskossa, jonka haluaisi pitää vain itsellään?

Näitä teemoja muistellaan erityisesti tässä kuussa, kun vietetään paavin julistamaa erityistä lähetyskuukautta. Jokainen kastettu on kristitty, ja jokainen kristitty voi tehdä jotakin – jos ei nyt lähteä kauas pois toimimaan klassisessa lähetyssaarnaajan roolissa, niin jo paljon lähempänä ja hyvin monilla eri tavoilla, aivan läheisimpienkin ihmisten keskellä.

Mutta meillä on tietysti oltava motivaatio tehdä niin, viedä Kristuksen ilosanoma kaikkialle, olla itse tuo sanoma. Meidän pitää itse seistä varmoina sen perustan varassa, jonka Kristus on laskenut ja jättänyt kirkon huomaan. Varmuus tulee rukouksesta, aktiivisesta sakramentaalisesta elämästä ja kirkon uskon tuntemisesta, mutta ei vain siitä; ilman käytännöllistä ulottuvuutta kristinusko on pelkkä torso. Kristuksen opetus täytyy viedä käytäntöön, ei ensi sijaisesti teoriana, vaan aivan konkreettisesti lähimmäisenrakkautena ja sen osoittamisena, että Jumala rakastaa jokaista meistä, karkeimmistakin virheistämme huolimatta.

Kristuksen tunnustaminen ei ole aina helppoa. Kristuksen risti – kristityn risti – on merkki ja symboli, jota monessa yhteydessä vastustetaan, jopa väkivaltaisesti. Pitäkäämme mielessämme ja rukouksessamme kaikkia niitä, jotka tänäkin päivänä joutuvat vainotuiksi sen tähden, että tunnustavat olevansa kristittyjä. Älkäämme mekään hylätkö ristiä vaikka sen esillä pitämiseen liittyykin riskejä. Christus vincit!

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...