Valitse Sivu

Pyhän Hengen lähettäminen

Pyhän Hengen lähettäminen

Herra antoi opetuslapsille vallan synnyttää ihmiset uuteen elämään Jumalassa ja sanoi heille: Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. 

Hän oli näet luvannut profeettojen suulla, että hän viimeisinä päivinä vuodattaa Henkensä palvelijoihinsa ja palvelijattariinsa, niin että he profetoivat. Sen vuoksi Henki laskeutui myös Jumalan Poikaan, josta oli tullut ihmisen poika. Hänen kanssaan Henki totuttautui elämään ihmissuvun keskuudessa, lepäämään ihmisissä ja asumaan Jumalan luomissa olennoissa täyttääkseen heissä Isän tahdon ja uudistaakseen heidät vanhasta turmeluksen tilasta uudeksi luomukseksi Kristuksessa.  

Luukkaan kertomuksen mukaan tämä Henki laskeutui opetuslasten päälle Herran taivaaseenastumisen jälkeen helluntaina, ja hänellä oli valta avata kaikille kansoille pääsy elämään ja uuteen liittoon. Siksi he lauloivat kaikilla kielillä sopusointuisesti ylistyslaulun Jumalalle, kun Henki oli saattanut yhteen hajallaan olevat heimot ja tarjosi Isälle uhrina ensi hedelmät kaikista kansoista. 

Siksi Herra lupasi lähettää Puolustajan, jotta tämä tekisi meidät soveliaiksi Jumalalle. Niin kuin kuivista vehnäjauhoista ei ilman kosteutta voi tulla yhtenäistä taikinaa eikä yhtä leipää, niin emme mekään, joita on monta, voineet tulla yhdeksi Kristuksessa Jeesuksessa ilman sitä vettä, joka tulee taivaasta. Ja kuten kuiva maa ei tuota satoa, ellei se saa kosteutta, niin emme mekään, jotka ennen olimme kuin kuiva puu, olisi koskaan tuottaneet elämän hedelmiä ilman ylhäältä vuolaasti virtaavaa sadetta. 

Kasteen pesun kautta, joka johtaa katoamattomuuteen, meidän ruumiimme ovat tulleet ykseyteen, ja sielumme ovat yhdistyneet Hengen kautta.

Jumalan Henki laskeutui Herran päälle: viisauden ja ymmärryksen Henki, taidon ja voiman Henki, totuuden tuntemisen ja Herran pelon Henki. Herra taas antoi tämän Hengen kirkolleen lähettäen Puolustajan kaikkeen maailmaan taivaasta, josta hänen omien sanojensa mukaan myös Saatana oli singottu alas kuin salama. Siksi Jumalan kaste on meille välttämätön, jotta emme palaisi tulessa emmekä jäisi hedelmättömiksi ja jotta meillä olisi Puolustaja siellä, missä syyttäjäkin on. 

Herra uskoi Pyhän Hengen huomaan ihmisen, joka oli joutunut rosvojen käsiin. Herra tunsi sääliä ihmistä kohtaan, sitoi hänen haavansa ja lahjoitti kaksi denaaria, joissa oli kuninkaan kuva. Siten meille on Hengen kautta annettu Isän ja Pojan kuva ja sinetti, jotta me käyttäisimme hyödyllisesti meille uskotun denaarin ja voisimme kerran tuoda Herralle moninkertaisen voiton.

Helluntain lukupalvelus, pyhän piispa Ireneuksen teoksesta Harhaoppeja vastaan (kirja 3, 17:1–3)

Maalaus: Jean II Restout: ”Pentecôte”, 1732, Louvre Museum (Wikimedia) 

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...