Valitse Sivu

Pius XII:n arkistot aukeavat

Pius XII:n arkistot aukeavat

Pyhän istuimen arkistot, joissa säilytetään paavi Pius XII:n pontifikaatin aikaisia asiakirjoja vuosilta 1939-1958, avataan maaliskuun alussa. Toista sataa tutkijaa eri puolilta maailmaa on jo ilmoittanut kiinnostuksestaan päästä lukemaan dokumentteja.

Kun paavi Franciscus ilmoitti päätöksestään avata kyseiset arkistot tutkijoiden käyttöön, hän totesi että ”kirkko ei pelkää historiaa vaan ennemminkin rakastaa sitä”. Hän totesi myös uskovansa, että historiatutkimus lopulta päätyy arvostamaan Pius XII:n sodan vuosina tekemiä vaikeita päätöksiä.

Arkiston prefektin, monsignore Sergio Paganon mukaan tutkijoista monet ovat juutalaisia ja israelilaisia. Tämä johtuu siitä, että paavi Pius XII:n sodanaikaista toimintaa juutalaisten pelastamiseksi alettiin pian sodan jälkeen sataneiden kiitosten sijaan – ilmeisesti sosialistisen maailman masinoimana – kuvata monissa piireissä liian hiljaiseksi tai varovaiseksi, eivätkä pyrkimykset kanonisoida Pius XII ole sen takia juurikaan edistyneet. Arkistojen avautumisen jälkeen paavin toimintaa päästään vihdoin toden teolla arvioimaan.

Vaticannews.va / KATT

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...