Valitse Sivu

Suomen katoliset seurakunnat ja uudet kirkkoherrat

Suomen katoliset seurakunnat ja uudet kirkkoherrat

Nyt kun keväällä päätetyt papiston siirrot on saatu päätökseen, on aika katsoa, ketkä papit missäkin seurakunnassa oikein toimivat. Toki hiippakunnassa on monia muitakin pappeja ja kaikki heistä avustavat myös seurakuntatyössä.

Kirkkoherra Jean Claude Kabeza

Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta, ruotsiksi Sankt Henriks katedralförsamling, englanniksi Saint Henry’s Cathedral Parish, on uuden ajan vanhin toiminnassa oleva katolinen seurakunta Suomessa. Seurakunta perustettiin 1850-luvun loppupuolella, kuitenkin ennen kuin Pyhän Henrikin kirkko siunattiin käyttöön vuonna 1860. Viime vuodenvaihteessa (2018-2019) seurakunnassa oli 4779 jäsentä.

Seurakunnan papisto 1.9.2019 alkaen on seuraava: kirkkoherra Jean Claude Kabeza, kappalainen Federico Spanò ja assistentti Joosef Dang.


Pyhän Marian seurakunta, ruotsiksi Sankta Maria församling, englanniksi Saint Mary’s parish, perustettiin Helsingin Meilahteen 1954. Se on Jeesuksen pyhän sydämen pappien veljeskunnan hoidossa. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 4254 jäsentä.

Seurakunnan papisto on heinäkuusta alkaen seuraava: kirkkoherra Rafał Czernia SCJ, kappalaiset Jigger Ganados SCJ ja Zenon Strykowski SCJ (sapattivapaalla), assistentit Ryszard Miś SCJ ja Stanislaw Szymajda SCJ.


Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunta Turussa, ruotsiksi Sankta Birgittas och salige Hemmings församling, englanniksi Saint Bridget’s and Blessed Hemming’s Parish, perustettiin vasta vuonna 1926, vaikka kirkollista toimintaa oli Turussa ollut runsaasti jo useita vuosikymmeniä. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 2194 jäsentä.

Seurakunnan papisto 1.7.2019 alkaen on seuraava: kirkkoherra Peter Gebara SCJ ja kappalainen Stanislaw Zawilowicz SCJ.


Pyhän Olavin seurakunta Jyväskylässä, ruotsiksi Sankt Olavs församling, englanniksi Saint Olav’s Parish, perustettiin vuonna 1949. Tuolloin seurakunnan aluetta oli koko Suomi Helsingin ympäristöä ja Lounais-Suomea lukuunottamatta. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 364 jäsentä.

Seurakunnan papisto on seuraava: kirkkoherra Anders Hamberg ja assistentti Amando Dee Di.


Kirkkoherra Toan Tri Nguyen

Pyhän ristin seurakunta Tampereella, ruotsiksi Heliga korsets församling, englanniksi Holy Cross Parish, perustettiin vuonna 1957. Alueellisesti seurakunta tuli kaistaleeksi Turun ja Jyväskylän seurakuntien väliin yltäen aina Pohjanmaalle. Seurakuntaan kuuluvat myös Pyhän Mikaelin kappeli Pietarsaaressa ja Pyhän Sydämen kappeli Vaasassa. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 1647 jäsentä.

Seurakunnan papisto on 1.7.2019 alkaen seuraava: kirkkoherra Toan Tri Nguyen ja kappalainen Eze Charles Nwoko.


Kirkkoherra Tuomas Nyyssölä

Pyhän Ursulan seurakunta Kouvolassa, ruotsiksi Heliga Ursulas församling, englanniksi Saint Ursula’s Parish, perustettiin alunperin autuaalle Ursulalle omistettuna kappeliseurakuntana vuonna 1985 ja oma seurakunta siitä tuli vuonna 1991. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 675 jäsentä.

Seurakunnan papisto on 1.9.2019 alkaen seuraava: kirkkoherra Tuomas Nyyssölä.


Nasaretin pyhän perheen seurakunta Oulussa, ruotsiksi Heliga familjens av Nasaret församling, englanniksi Holy Family of Nazareth Parish, perustettiin 1993. Seurakuntaa ovat alusta asti hoitaneet neokatekumenaaliseen tiehen kuuluvat papit. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 973 jäsentä.

Seurakunnan papisto on seuraava: kirkkoherra Donbosco Thomas ja kappalainen Francisco Garcia.


Pyhän Joosefin seurakunta Kuopiossa, ruotsiksi Sankt Josefs församling, englanniksi Saint Joseph’s Parish, on uusin katolinen seurakunta Suomessa, tosin sen kirkkorakennus on tunnettu ”Männistön vanha kirkko”. Se perustettiin vuonna 2016. Viime vuodenvaihteessa seurakunnassa oli 597 jäsentä.

Seurakunnan papisto on seuraava: kirkkoherra Matthew Azzopardi ja kappalainen Krystian Kalinowski.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...