Valitse Sivu

Piispainkokouksen lausunto sodasta Ukrainaa vastaan

Piispainkokouksen lausunto sodasta Ukrainaa vastaan

Pohjoismaiden piispainkokous:

Lausunto sodasta Ukrainaa vastaan

11.3.2022

Tromssaan kokoontunut Pohjoismaiden piispainkokous haluaa ilmaista syvän yhteytensä Ukrainan kansan kanssa ja paheksuntansa hyökkäyssodasta, jolla Venäjän federaatio osoittaa halveksuntaa Ukrainan itsemääräämisoikeutta kohtaan ja aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä miljoonille viattomille ihmisille. 

Tällä viikolla tehty hyökkäys lasten- ja synnytyssairaalaan Mariupolissa, joka on maantieteellisesti kaukana kaikista sotilaallisista kohteista, on tämän sodan kauhea symboli. Äitien ja lasten veri huutaa maasta taivaaseen asti. Meillä ei ole oikeutta kieltäytyä katsomasta ja kysyä: ”Olenko veljeni vartija?” (1. Moos. 4:9-). Siksi me kohotamme huutomme Venäjän presidentille: Lopeta tämä epäoikeudenmukainen sota! Ja me vetoamme Venäjän kansaan: Älkää salliko tämän vääryyden jatkua teidän nimissänne!

Olemme surullisia viimeaikaisista lausunnoista, joita Venäjän kirkon tietyistä piireistä on esitetty. Niissä tätä räikeää aggressiota on kuvattu taisteluna kristillisten arvojen puolesta. Tällainen puhe on pelkää retoriikkaa, jolla moraalisia arvoja pidetään poliittisten tavoitteiden panttivankina.

Joillakin pohjoismailla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Meillä on myös vahvoja historiallisia yhteyksiä Ukrainan kanssa. Tämä sota koskettaa meitä syvästi. Rukoilemme, että kodittomat löytäisivät suojaa, peloissaan olevat lohdutusta, että sairaat ja haavoittuneet paranisivat ja että kuolleet saisivat levätä rauhassa. Rukoilemme, että valtaapitävien sydämet olisivat avoimia rauhan Ruhtinaan kehotukselle kääntyä oikeudenmukaisuudessa rauhan tielle.

Tänä paastonaikana meitä kannustaa Kristuksen kutsu kääntymykseen. Me julistamme sitä talojemme katoilta. Luonnollisesti tuo kutsu kohdistuu ensisijaisesti meihin itseemme, kirkkoihimme ja kotimaihimme; mutta samalla se koskee koko rakasta Eurooppaamme, ettei tähän veljessotaan pääsisi mukaan entistäkin kauhistuttavampia ulottuvuuksia.

Meidän Herramme kertoo, että ”autuaita ovat rauhantekijät!” (Matt. 5:9). Olkoon tämän autuaaksijulistuksen totuus voitokas tulevina päiviänä, kun vielä on aikaa.

+ Czeslaw Kozon, Kööpenhamina, puheenjohtaja
+ kardinaali Anders Arborelius OCD, Tukholman piispa, varapuheenjohtaja
+ Bernt Eidsvig Can.Reg, Oslon piispa
+ David Tencer OFMCap, Reykjavikin piispa
+ Berislav Grgic, Tromssan piispa-prelaatti
+ Erik Varden OCSO, Trondheimin piispa-prelaatti
isä Marco Pasinato, Helsingin hiippakunnan asiainhoitaja
+ Peter Bürcher, Reykjavikin emerituspiispa
+ Teemu Sippo SCJ, Helsingin emerituspiispa
sisar Anna Mirijam Kaschner CPS, pääsihteeri

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...