Valitse Sivu

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Tromssassa päättyi

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Tromssassa päättyi

Kuvassa eturivissä vasemmalta: Bernt Eidsvig Can.Reg., James Patrick Green, Anders Arborelius OCD, Czeslaw Kozon, Berislav Grgic; ylärivissä vasemmalta: Marco Pasinato, Anna Mirijam Kaschner, Erik Varden OCSO, David Tencer OFMCap, Peter Bürcher, Teemu Sippo SCJ ja William Kenney CP.

Pohjoismaiden piispainkokous

Lehdistötiedote

Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Tromssassa päättyi

11.3.2022

Pohjoismaiden piispainkokouksen piispat päättivät perjantaina 11.3.2022 kevättäysistuntonsa Nojan Tromssassa. Suurin osa keskusteluista koski synodaalisuus-teemaa.

Synodaalisen prosessin valmistelu

Piispojen neuvonpidossa käsiteltiin laajasti paavi Franciscuksen aloittaman ”synodaalisen prosessin” valmisteluja. Kaikissa pohjoismaisissa hiippakunnissa on nimetty koordinaattoreita, jotka valmistelevat toimintoja seurakunnissa. Piispat näkevät kolme painopistealuetta: lähetys (Mission), yhteys (Gemeinschaft) ja tehtävä (Sendung).

Samalla Saksan synodaalisen tien aloitteet mietityttävät. Piispat julkaisivat sen takia jo keskiviikkona avoimen kirjeen, jonka he lähettivät Saksan piispainkokouksen puheenjohtajalle, piispa Bätzingille, ja jossa he ilmaisivat huolensa. [kirje saksaksi ja englanniksi]

”Äitien ja lasten veri huutaa taivaaseen asti!” – Kiireinen vetoomus sodan lopettamiseksi Ukrainassa

Pohjoismaiden piispat osoittivat selvin sanoin solidaarisuutensa Ukrainan kansan puolesta ja ilmaisivat ”paheksuntansa hyökkäyssodasta, jolla Venäjän federaatio osoittaa halveksuntaa Ukrainan itsemääräämisoikeutta kohtaan”. Lukuisien ihmisten veri huutaa taivaaseen asti. ”Siksi me kohotamme huutomme Venäjän presidentille: Lopeta tämä epäoikeudenmukainen sota! Ja me vetoamme Venäjän kansaan: Älkää salliko tämän vääryyden jatkua teidän nimissänne!” [lausunto kokonaisuudessaan suomeksi]

Ihmiskauppa, nykyaikainen orjuus ja riisto

Puoli päivää kestäneen opintokokonaisuuden aikana Pohjoismaiden piispat tutustuivat ihmiskauppaa, nykyaikaiseen orjuuteen ja riistoon ja keskustelivat mahdollisuuksista niiden torjumiseen myös kirkollisissa laitoksissa ja järjestöissä. Tätä teemaa varten kokoukseen oli kutsuttu myös emerituspiispa William Kenney CP Birminghamista ja David Ryall Santa Marta Group -järjestöstä.

KATT / NBK

Lisätietoja:

sisar Anna Mirijam Kaschner CPS
Pohjoismaiden piispainkokouksen pääsihteeri ja tiedottaja
Gammel Kongevej 15
1610 Kopenhagen V.
Tel. +45 2043 5290
nbk@katolsk.dk
www.nordicbishopsconference.org

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...