Valitse Sivu

Katolinen kirkko kasvaa – tilanne vuoden 2024 alussa

Katolinen kirkko kasvaa – tilanne vuoden 2024 alussa

Suomessa

Katolisen kirkon jäsenmäärän tasainen kasvu Suomessa näyttää jatkuneen tasaisesti vuoden 2023 aikana. Hiippakunnan tai paremminkin seurakuntien jäsenrekisterin uudistustyön ollessa vielä vähän kesken joissakin tiedoissa on vähän epävarmuutta, mutta suunta on selvä. Hiippakunnan jäsenmäärä vuodenvaihteessa 2023–2024 oli noin 17 243 henkeä. Kasvua edelliseen vuoteen on noin 500 jäsentä eli 3,0 prosenttia.

Seurakuntien jäsenmäärä 1.1.2024 on kaaviossa 1.

Jäsenmäärä on kasvanut kaikissa seurakunnissa. Suhteellisesti suurinta kasvu on ollut Kuopiossa Pyhän Joosefin seurakunnassa, jonka kasvu oli peräti 6,9 %. Suurin piirtein neljän prosentin kasvua oli myös Turussa ja Pyhän Marian seurakunnassa Helsingissä. Hitainta kasvu oli Jyväskylässä, noin 0,7 %. Absoluuttisesti kasvu oli suurinta Pyhän Marian seurakunnassa, joka kasvoi vuodessa kaikkiaan 183 jäsenellä.

Kasvutekijöitä olivat tuttuun tapaan ennen kaikkea kasteet, muualta muuttaminen – kumpaakin 200–300 – ja kirkkoonottaminen. Vähenemistä tapahtui kuolemien, muualle muuttamisen ja kirkosta eroamisen kautta, viimeksi mainittuja oli 25. Avioliittoja solmittiin 37 kappaletta, näistä 13 tapauksessa molemmat osapuolet olivat katolilaisia. Ensikommuunion sai 237 ja vahvistuksen sakramentin 199 kirkon jäsentä.

Pohjolassa

Uusimmat Vatikaanin vuosikirjan mukaiset tiedot Pohjoismaiden hiippakuntien ja prelatuurien jäsenmääristä kertovat samanlaisesta kehityksestä. Taulukossa esitetään lukuja noin 8 vuoden takaisiin lukuihin. 

Kasvuprosentti tältä ajalta on keskimäärin noin 1,4 % vuodessa. Suomen kohdalla vastaava luku on 2,7 %. Se osoittaa Pohjoismaiden korkeinta kasvutahtia.

Maailmalla

Maailman asukkaista noin 17,7 prosenttia kuuluu katoliseen kirkkoon. Vuoden 2022 alussa katolilaisia oli 1,376 miljardia (viisi vuotta sitten 1,29 miljardia). Heistä melkein puolet asuu Amerikan mantereilla, noin 21 % Euroopassa, 19 % Afrikassa, 11 % Aasiassa ja loput Oseaniassa. Euroopassa katolilaisten määrä vähenee hitaasti, muualla kasvu on paikoin voimakastakin.

Rooman hiippakunnan lisäksi katolisessa kirkossa on kymmenkunta patriarkaattia, yli kuusisataa arkkihiippakuntaa, yli kaksituhatta hiippakuntaa sekä melkein kolmesataa hiippakuntaan rinnastettavaa alempitasoista paikalliskirkkoa. Vuoden 2022 alussa katolisessa kirkossa oli 5 340 piispaa, 407 872 pappia, 49 176 pysyvää diakonia, 49 774 sääntökuntaveljeä sekä 608 958 sääntökuntasisarta.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...