Valitse Sivu

Paavi Romaniassa: 7 kreikkalaiskatolista marttyyria autuaiksi

Paavi Romaniassa: 7 kreikkalaiskatolista marttyyria autuaiksi

Paavi Franciscus julisti sunnuntaina 2.6. autuaiksi seitsemän Romanian kreikkalaiskatolista piispaa – Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tito Livio Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu ja Iuliu Hossu – jotka kuolivat marttyyreina ”in odium fidei” (uskon vihassa) vuosien 1950 ja 1970 välillä. Heidän kaikki vangittiin ja heitä kidutettiin; kolme heistä kuoli vankileirissä. Iuliu Hossu vapautettiin vankilasta mutta hänet määrättiin kotiarestiin; paavi Paavali VI nimitti hänet vuonna 1969 kardinaaliksi in pectore eli julkistamatta hänen nimeään.

Romanian kreikkalaiskatolinen kirkko on yksi idän katolisista kirkoista eli bysanttilaisen riituksen kirkko, joka on täydessä yhteydessä Rooman kanssa (vuodesta 1700). Kommunistivallan aikana kreikkalaiskatolisia pappeja ja piispoja painostettiin luopumaan yhteydestä Roomaan ja siirtymään ortodoksiseen kirkkoon.

Seitsemän piispan autuaaksijulistaminen tapahtui Romanian Blajssa paavi Franciscuksen johdolla toimitetun jumalallisen liturgian yhteydessä.

Romaniassa katolilaisia on noin 6 % väestöstä, suurin osa heistä latinalaiseen riitukseen kuuluvia. Vierailullaan Romaniassa paavi tapasi myös latinalaisen riituksen katolilaisia; hän vietti messun Pyhän Joosefin katedraalissa Bukarestissa sekä Sumuleu-Ciucin mariaanisessa pyhäkössä.

Paavi Franciscus tapasi myös romaniyhteisön edustajia ja pyysi kirkon nimissä anteeksi heihin historian kuluessa kohdistettua syrjintää.

KATT/VIS

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...