Valitse Sivu

Paavi: ”Olen valmis menemään Moskovaan”

Paavi: ”Olen valmis menemään Moskovaan”

Paavi Franciscus sanoi paluulennolla Ateenasta Roomaan, että tapaaminen Moskovan patriarkka Kirillin kanssa kuuluu lähitulevaisuuden suunnitelmiin.

Paavi Franciscus vastasi toimittajien kysymyksiin paluulennollaan Ateenasta Roomaan tiistaina 6. joulukuuta 2021. Hän paljasti, että tapaaminen Moskovan ortodoksisen patriarkan Kirillin kanssa on näköpiirissä. 

Paavi muisteli, että metropoliitta Hilarionin olisi pian määrä tulla neuvottelemaan mahdollisesta tapaamisesta, sillä ”patriarkka on matkoilla, hän menee kai Suomeen, en tosin ole varma”. Franciscus totesi olevansa aina valmis tapaamiseen: ”Olen myös valmis menemään Moskovaan: protokollat eivät estä vuoropuhelua veljen kanssa.”

”Minä ja ortodoksiveli – olkoon nimi Kirill, Krysostomos tai Ieronymos – olemme veljiä ja sanomme asiat toisillemme suoraan. Emme tanssi menuettia, vaan sanomme asiat päin naamaa. Mutta veljinä. On kaunista nähdä, kun veljet kinastelevat: se on kaunista, sillä he kuuluvat samalle äidille, kirkolle, vaikka ovatkin vähän jakaantuneita. … Suuri ortodoksiteologi Zizioulas, joka tutkii eskatologiaa, vitsaili kerran, että saavutamme ykseyden eskatonissa (maailmanlopussa). Siellä on sitten ykseys.”  

Paavi Franciscus totesi, että sillä välin kun teologit selvittävät eroavaisuuksia ja etsivät ykseyttä, on rukoiltava ja tehtävä hyväntekeväisyyttä yhdessä, kuljettava eteenpäin. Hän kertoi toisenkin aiheeseen liittyvän vitsin. Patriarkka Athenagoraan kerrotaan sanoneen Paavali VI:lle: ”Lähettäkäämme kaikki teologit saarelle ja menkäämme me jonnekin muualle.” 

Joitakin päiviä myöhemmin metropoliitta Hilarion kommentoi paavin ja patriarkka Kirillin mahdollista tapaamista ja totesi myös, ettei patriarkan Suomen vierailu ole tällä hetkellä asialistalla.

KATT / Vatican News (Emil Anton) / mospat.ru

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...