Valitse Sivu

Paavi joulusta ja Euroopan unionista

Paavi joulusta ja Euroopan unionista

Paluulennollaan Kreikasta paavi Franciscus vastasi toimittajien kysymyksiin muun muassa Euroopan unionin tehtävästä ja kuohuntaa aiheuttaneesta unionin sisäiseen käyttöön tarkoitetusta ohjekirjaluonnoksesta, jossa inklusiivisuuden varjolla ehdotettiin muun muassa välttämään joulusta puhumista tai luopumaan kristillisperäisistä esimerkkinimistä teksteissä. Ohjeen mukaan parempi olisi puhua lomista tai loma-ajasta ja Marian ja Johnin sijaan vaikka Malikasta ja Juliosta. Ohjeen ehdotukset ehtivät jo herättää suurta huomiota, jonka seurauksena ohjekirja on vedetty pois uuteen valmisteluun.

Paavi Franciscus totesi, ettei ohjekirjaluonnos mitenkään kuulu tähän aikaan. ”Historiassa hyvin monet diktatuurit ovat yrittäneet tehdä niin: Ajatelkaa Napoleonia … natsien ja kommunistien hirmuhallintoa.” Paavin mukaan kyseessä on ”vesitetty sekularismi, … jotakin sellaista, mikä ei ole koskaan toiminut”.

Euroopan unionia paavi pitää kuitenkin tärkeänä: ”Minusta Euroopan unioni on välttämätön. Sen täytyy pitää huolta sen perustajien ihanteista, ykseydestä ja suuruudesta, ja varoa valitsemasta ideologisen kolonisaation polkua. Se voisi johtaa maiden jakautumiseen, Euroopan unionin hajoamiseen. EU:n täytyy kunnioittaa jokaista maata sellaisena kuin se on sisäisesti rakentunut, maiden moninaisuutta ja kieltäytyä houkutuksesta tehdä niistä yhdenmukaisia. En usko, että se tekisi niin, että se olisi sen tarkoitus, mutta on oltava varoivainen, sillä joskus voi tulla joku, joka taas ehdottaa samanlaista projektia kuin tämä [ohjekirja], ja silloin ei ehkä tiedetä, mitä pitäisi tehdä. … Jokainen maa on omalla tavallaan erityinen, mutta jokainen maa on myös avoin toisille. Euroopan unionin suvereenisuus on veljien suvereenisuutta ykseydessä, joka kunnioittaa jokaisen maan yksilöllisyyttä.”

KATT / Vaticannews

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...