Valitse Sivu

Paavi uudisti kutsunsa rukoukseen ja paastoon rauhan puolesta

Paavi uudisti kutsunsa rukoukseen ja paastoon rauhan puolesta

Sunnuntain 27.2.2022 Angeluksen lopussa paavi Franciscus lausui Ukrainan sotaan liittyen seuraavaa:

Rakkaat veljet ja sisaret!

Näinä päivinä meitä on järkyttänyt jokin hyvin traaginen asia: sota. Olemme rukoilleet yhä uudestaan, ettei tälle tielle olisi astuttu. Emmekä me lakkaa rukoilemasta, päinvastoin: rukoilemme Jumalaa yhä hartaammin. Tästä syystä toistan kutsuni tehdä tuhkakeskiviikosta, maaliskuun 2. päivästä, rukous- ja paastopäivä rauhan puolesta Ukrainassa. Se on päivä, jolloin me voimme olla lähellä Ukrainan kansan kärsimyksiä, tuntea olevamme kaikki veljiä keskenämme ja rukoilla Jumalaa sodan lopettamiseksi.

Se, joka aloittaa sodan, unohtaa ihmiskunnan. Hän ei pidä lähtökohtanaan ihmisiä eikä näe heidän konkreettista elämäänsä, vaan kaiken muun edelle hän asettaa oman etunsa ja valtansa. Hän luottaa aseiden paholaismaiseen ja kieroutuneeseen logiikkaan, siihen, mikä on kauimpana Jumalan tahdosta. Hän etääntyy tavallisista ihmisistä, jotka haluavat rauhaa ja jotka ovat jokaisen konfliktin todellisia uhreja. He maksavat sodan järjettömyydet omassa nahassaan. Ajattelen vanhuksia, niitä, jotka näinä tunteina etsivät turvapaikkaa, äitejä pakenemassa lapsineen… He ovat veljiä ja sisaria, joita varten on kiireellistä avata humanitaarisia käytäviä ja jotka on toivotettava tervetulleiksi.

Ukrainan tapahtumista särkyneellä sydämellä – älkäämme kuitenkaan unohtako muissa maissa, kuten Jemenissä, Syyriassa ja Etiopiassa, käytäviä sotia – toistan: vaietkoot aseet! Jumala on rauhantekijöiden, ei väkivallan käyttäjien puolella. Sillä se, joka rakastaa rauhaa, kuten lukee Italian perustuslaissa, ”hylkää sodan hyökkäysvälineenä muiden kansojen vapautta vastaan ja kansainvälisten riitojen ratkaisutapana” (11. artikla). 

Paavi Franciscus ei ole ollut toimeton Ukrainan sodan aikana: Perjantaina 25.2. hän vieraili Venäjän Pyhän istuimen suurlähetystössä esittimässä huolensa. Hän oli myös puhelinyhteydessä Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon metropoliitan, suurarkkipiispa Sviatoslav Shevchukin kanssa kysellen tilanteesta Kiovassa ja vakuuttaen hänelle tekevänsä kaikkensa rauhan hyväksi. Lauantaina 26.2. paavi Franciscus keskusteli myös lyhyesti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

KATT / Vaticannews.va

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...