Valitse Sivu

Kyrkans respons till koronaepidemin

Kyrkans respons till koronaepidemin

I överensstämmelse med regeringens beslut pga koronaepidemin måste även de katolska församlingarnas aktiviter i Finland inställas. Detta innebär det följande:

a. Kyrkorna förblir tillsvidare öppna men inga offentliga mässor eller andra evenemang organiseras. Den sk söndagsplikten har upphävts; det är alltså ingen synd att inte komma till mässan på söndagarna.

b. Prästerna kan fortfarande besöka och bringa sakrament till de sjuka och döende, men det är viktigt att hälsomyndigheternas regler och råd följas så att både prästen och den troende inte har möjlighet att smittas.

c. Det är möjligt att motta den heliga kommunionen individuellt utanför mässan när man besöker församlingen. För att försäkra att det inte kommer en stor mängd av troende samtidigt till kyrkan eller församlingen, är det bäst att kontakta församlingen i förväg.

d. Det är naturligt möjligt att bikta sig, så länge man bara följer myndigheternas hygienbestämmelser.

e. Möjligheter att fira t.ex dopets eller äktenskapets sakrament måste övervägas tillsammans med kyrkoherden.

f. Stiftsbyråerna har stängts och de kan kontaktas bäst med e-post: info(at)katolinen.fi, hiippakunta(at)katolinen.fi, talous(at)katolinen.fi, opetus(at)katolinen.fi, fides(at)katolinen.fi.

I den här situationen har den Nordiska Biskopskonferensen och även stiftsadministratorn f. Marco Pasinato gett råd om hur de troendes religiöst liv kan stödjas. Råden innehåller speciellt att följa mässfirandet i församlingarnas live stream -sändningar, läsa mässans läsningar, praktisera andlig kommunion, be tidegärden, rosenkrans och korsvägsandakt, och speciellt dedikera mer tid för att vara och be tillsammans med familjen.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...