Valitse Sivu

Paavi Franciscuksen ”katumuksen pyhiinvaellus” Kanadaan

Paavi Franciscuksen ”katumuksen pyhiinvaellus” Kanadaan

Viime vuosina Kanadassa on ollut voimakkaasti esillä maan alkuperäiskansojen (ns. ”ensimmäiset kansat”, métisit ja inuiitit) lasten kaltoinkohtelu asuntolakouluissa. Kanadan hallinto pyrki sulauttamaan alkuperäiskansoja valtaväestöön mm. erottamalla alkuperäiskansojen lapsia vanhemmistaan viemällä näitä asuntolakouluihin, joita toimi 1800-luvulta 1990-luvulle saakka. Monet niistä olivat katolisen kirkon tai katolisten sääntökuntien ylläpitämiä. Useiden koulujen läheltä on löydetty satojen lasten hautoja. Huhtikuussa 2022 alkuperäiskansojen edustajat kävivät Vatikaanissa tapaamassa paavi Franciscusta ja vaatimassa anteeksipyyntöä.

24.-30.7.2022 paavi puolestaan vieraili Kanadassa; matkalla keskeisessä osassa oli etenkin alkuperäiskansojen tapaaminen ja paavin anteeksipyyntö katolilaisten roolista asuntolakoulujen aiheuttamissa kärsimyksissä. Ensin paavi saapui Edmontoniin, josta käsin hän kävi tapaamassa alkuperäiskansojen edustajia Maskwacisissa (ks. s. 6-7) sekä vieraili Pyhän Sydämen kirkossa Edmontonissa, jossa seurakuntalaisiin kuuluu niin alkuperäiskansoja, muita kanadalaisia kuin siirtolaisiakin. Paavi myös osallistui 26. heinäkuuta eli pyhien Joakimin ja Annan, Neitsyt Marian vanhempien muistopäivänä vuosittaiseen pyhiinvaellukseen Lac Ste. Anne -järvelle. Paavi kävi matkallaan myös Quebecissä ja Iqaluitissa.

Paluumatkalla paavi vastasi myöntävästi toimittajan kysymykseen, käyttäisikö hän alkuperäiskansojen kohtelusta termiä ”kansanmurha”, jota hän ei ollut käyttänyt matkalla puheenvuoroissaan: sitä, mitä hän oli kuvannut, voi kutsua kansanmurhaksi. 

Paavi käytti polvivaivansa takia matkalla pyörätuolia. Hänen vastauksensa toimittajien kysymyksiin hänen terveydentilastaan ja mahdollisuudesta eläköityä herätti jonkin verran huomiota: ”paavin voi vaihtaa, se ei ole ongelma”; ”ovi on avoinna, se on yksi normaaleista mahdollisuuksista”. Paavi kuitenkin totesi, että tähän saakka hän ei ole tuntenut tarvetta ajatella tuota mahdollisuutta. Hän ei pysty matkustamaan yhtä usein kuin ennen ja hänen iässään hänen on ”säästettävä itseään” voidakseen palvella kirkkoa. Silti hän pyrkii edelleen jatkamaan matkoja ja olemaan lähellä ihmisiä; seuraava matka hänen aikataulussaan on 13.-15. syyskuuta Kazakstaniin.

KATT/VIS 

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...