Valitse Sivu

Meren apostolaatista Stella Marisiin

Meren apostolaatista Stella Marisiin

Heinäkuussa vieraili Suomessa Kööpenhaminan hiippakunnan diakoni David Noval, joka Pohjoismaiden piispainkokouksen päätösten mukaisesti käynnistää Pohjoismaissa uudelleen Meren apostolaattia, nykynimeltään Stella Marisia. Mitä tämä Stella Maris oikein tekee ja tavoittelee, entä mikä sen tausta oikein on?

Meren apostolaatin alku

Merenkulku ja ennen kaikkea kauppalaivojen määrä kasvoi tuntuvasti teollistumisen myötä 1800-luvulla. Purjelaivat väistyivät samalla höyrylaivojen tieltä ja yhä useammin laivat kulkivat määrätyillä reiteillä säännöllisten aikataulujen mukaan. Määränpäissään seuraavaa matkaa odottavista merimiehistä haluttiin pitää huolta – myös hengellisesti. Katolisen kirkon piirissä, toki muissakin yhteisöissä, perustettiin siellä täällä järjestöjä tätä tavoitetta varten.

Ensimmäinen varsinainen Meren apostolaatti -nimeä kantanut katolinen yhdistys perustettiin Skotlannin Glasgow’ssa 4. lokakuuta 1920. Sen tehtäväksi määriteltiin olla “katolisista miehistä ja naisista koostuva seura, jossa yhdistytään rukoukseen ja työhön Jumalan suuremmaksi kunniaksi ja merenkävijöiden hengellisen hyvinvoinnin puolesta kaikkialla maailmassa”. Ja niin todella tehtiin: seuran jäsenet vierailivat satamissa ja aluksissa rukoillen, lohduttaen, tarjoten merimiehille katolista kirjallisuutta, ruusukoita ja medaljonkeja.

Parin vuoden kuluttua apostolaatti sai paavi Pius XI:n hyväksynnän. Toisen maailmansodan päättyessä sillä oli jo 80 toimipaikkaa ympäri maailmaa ja kansainvälinen neuvosto Roomassa. 1950-luvulla ja sen jälkeen apostolaatin asema vahvistui yleiskirkollisena organisaationa. Vaikka merenkulun kehittyminen on lyhentänyt satamassaoloaikoja ja muuttanut työoloja monin tavoin, Meren apostolaatin perustyö on pysynyt ja pysyy muuttumattomana ja yhä korvaamattoman tärkeänä. Siksi järjestö terävöitti toimintaansa satavuotisjuhlallisuuksiensa yhteydessä vuonna 2020 ja otti käyttöön jo monien merimiesten tunteman nimen: Stella Maris – Meren tähti, joka kauniisti viittaa merimiesten suojeluspyhimykseen Neitsyt Mariaan.

Tarve on suuri

Tänäkin päivänä merenkulun merkitys ennen kaikkea kansainväliselle kaupalle on korvaamaton. Esimerkiksi Euroopan unionista muualle maailmaan vesitse kuljetetun rahdin osuus oli viime vuonna lähes 80 % kaikesta viennistä ja tuonnin osuus peräti yli 80 % (Eurostat). Ilman kauppamerenkulkua ei maailmaa olisi sellaisena kuin me sen tunnemme. Henkilöliikenteen osuuskin on merkittävä; esimerkiksi suomalaisten ulkomaanmatkailusta noin neljäsosa tehdään meritse (Traficom). 

Arvioiden mukaan maailman merillä seilaa reilusti yli puolitoista miljoonaa merimiestä, jotka viettävät laivoissaan viikkoja ja kuukausia kerrallaan. Korona-aikana monien keikka venyi jopa yli vuoden mittaiseksi. Merimiesten niin henkinen kuin hengellinenkin hyvinvointi vaatii erityistä huomiota ja tilannetajua. 

Yleensä tänä päivänä hengellinenkään merimiestyö ei lähde Raamatun lukemisesta ja uskonopin kertaamisesta vaan paljon laajemmasta ihmisen hyvinvoinnin kartoittamisesta, siitä että autetaan hädässä, ollaan läsnä, kuunnellaan huolia ja ohjataan eteenpäin. Se on puhdasta lähimmäisenrakkautta. Hengellinen sisältö tulee enemmän vastaan sitten, kun merimies itse sen nostaa esiin.

Niinpä Stella Marisin kappalaisten ja vapaaehtoisten työ eri satamissa ja laivoissa on aina varsin samanlaista: kohdataan ihminen ja hänen tilanteensa, autetaan siinä missä voidaan, tuetaan ja kannustetaan lopulta luottamaan Jumalaankin. Monia ovat ne satamat ja laivat, joissa Stella Marisin väki on järjestänyt messuja paikan päällä tai sitten kuljettanut merimiehiä lähimpään seurakuntaan. On järjestetty laivoihin pappeja myös siunaamaan ja ripittämään, lohduttamaan surevia, on rukoiltu kotimaassa odottavien omaisten kanssa, kun merimies on muualla saamassa sairaanhoitoa, tai jopa kuollut kaukana kotoa. Tunnelmallisimpia hetkiä ovat varmasti laivoilla vietetyt joulumessut, kun kaikki kaipaavat kotiin.

Kohta Suomessa

Tanskalainen diakoni David Noval ei vieraillut Suomessa muuten vain. Hän tutustui lyhyesti pieneen paikalliskirkkoomme ja tapasi sen jälkeen Vuosaaren merimieskirkon satamakuraattorin Mona Valtosen. Tarkoituksena on vähitellen saada käyntiin Stella Marisin toimintaa Tanskan lisäksi myös Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa, ja siihen tarvitaan yhteyksiä ja yhteistyötä. Täällä toiminnasta tuskin kovin suurta voi tullakaan, sen verran vähän meitä katolilaisia on. Keskiössä on väkisinkin ekumeeninen, yhteiskristillinen ja yleisinhimillinen toiminta, jossa kuitenkin saa iloita myös oman kirkkonsa erityispiirteistä. Suomen Merimieskirkolla on vankka ja arvostettu asema. Toiseen suuntaan lisäarvoa antaa tietysti se, että Stella Maris on läsnä ympäri maailmaa: 54 maassa ja 316 satamassa.

Keskustelut jatkuvat ja yhteyksiä on nyt luotu. Stella Maris toimii kaikkia merenkävijöitä varten uskonnosta ja muista erityispiirteistä huolimatta. Suomenkin satamat ovat vilkkaita, ja omissakin kauppalaivoissamme työskentelee tuhansia ulkomaisia merimiehiä. Monet heistä ovat filippiiniläisiä, monet katolilaisia. Vähitellen, kun Stella Marisin toiminta Suomessa saadaan käynnistymään, tarvitaan varsinkin satamakaupunkien lähistöllä asuvia vapaaehtoisia, jotka omien mahdollisuuksiensa mukaisesti voivat tarjota apuaan Suomessa käyville merimiehille. Ehkä kyydin terveyskeskukseen, kanssakulkijan messuun tai mitä tahansa muuta. Ehkä löytyy myös niitä, jotka tanskalaisten “kollegojensa” tapaan vaikka vain kutovat villamyssyjä merimiesten työkypärien alle kylmiä päiviä varten.

“Myös tänään kirkko purjehtii merten halki viedäkseen evankeliumia kaikille kansoille; teidän läsnäolonne satamissa kaikkialla maailmassa, teidän päivittäiset vierailunne laivoihin, jotka ovat kiinnittyneet näihin satamiin, ja teidän veljellinen vieraanvaraisuutenne satamissa olevia miehistöjä kohtaan ovat näkyvä merkki huolenpidostanne niitä kohtaan, joiden ei ole mahdollista saada tavanomaista sielunhoitoa”, sanoi kiitollisena paavi Benedictus XVI kymmenen vuotta sitten puhuessaan Meren apostolaatin 23. maailmankongressin osallistujille. Neitsyt Maria, meren tähti, rukoile kaikkien merimiesten puolesta!

Marko Tervaportti
Stella Marisin yhteyshenkilö Suomessa

– https://www.stellamaris.org.uk

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...