Valitse Sivu

Pohjoismaiden piispat: ”Me ylistämme Ukrainan sinnikkyyttä”

Pohjoismaiden piispat: ”Me ylistämme Ukrainan sinnikkyyttä”

Pohjoismaiden piispainkokouksen lausunto

[pdf suomeksi; pdf in English; pdf auf Deutsch]

”Me ylistämme Ukrainan sinnikkyyttä ja hyvän tahdon ihmisten ponnisteluja nälkäisten ruokkimiseksi, surevien lohduttamiseksi ja sairaiden hoitamiseksi.”

Maaliskuun 11. päivänä vuonna 2022, me, Pohjoismaiden piispainkokouksen jäsenet, julkaisimme lausunnon, jossa ilmaisimme ”syvän yhteytemme Ukrainan kansan kanssa ja paheksuntamme Venäjän federaation harjoittamaa hyökkäyssotaa kohtaan. Tällä sodalla Venäjä osoittaa halveksuntaa Ukrainan itsemääräämisoikeutta kohtaan ja aiheuttaa mittaamatonta kärsimystä miljoonille viattomille ihmisille.”

Kaksi vuotta myöhemmin paheksuntamme on yhä voimakas, se on vain entistä terävämpi surusta monien menetettyjen elämien vuoksi, monien vammautuneiden tai kotinsa menettäneiden ihmisten vuoksi, lasten kokeman trauman vuoksi ja kansallisen, kulttuurisen ja uskonnollisen perinnön järjestelmällisen tuhoamisen vuoksi.

      Venäjän aggressio herättää huolta myös maissamme: muutama päivä sitten Venäjä ilmoitti joukkojen sijoittamisesta Suomen rajalle. Menneisyyden vastakkainasettelut palautuvat mieleen. Tällaisessa ilmapiirissä tarvitaan lujaa mielenlujuutta ja selkeää ajattelua. Euroopan vakaudelle tarvitaan pitkän aikavälin visio, joka tekisi mahdolliseksi rauhan kukoistamisen kestävässä oikeudenmukaisuudessa. Silloin kun mantereemme on uhkaavien tuulten ravistelema, meidän on varmistettava, että juuremme ovat syvällä. Katolinen kirkko Pohjoismaissa haluaa osallistua tähän työhön.

      Ylistämme Ukrainan sinnikkyyttä ja hyvän tahdon ihmisten ponnisteluja nälkäisten ruokkimiseksi, surevien lohduttamiseksi ja sairaiden hoitamiseksi. Tällaisin tavoin toivon liekki tunkeutuu vihan turruttamaan pimeyteen. Erityisesti ylistämme Caritaksen työtä Ukrainassa. Kuten viime vuonna, maamme yhdistyvät helluntaina keräämään varoja Caritaksen humanitaariseen työhön Ukrainassa.

      Sadat tuhannet ukrainalaiset pakolaiset on integroitu Pohjoismaisiin seurakuntiimme ja yhteisöihimme näiden kahden vuoden aikana. Toivotamme heidät tervetulleiksi. He rikastuttavat meitä tuomillaan hengellisillä rikkauksilla. Tuhannen vuoden ajan vahva ystävyysside on yhdistänyt maamme Kiovan Rusin alueeseen. Rukoilemme Jumalaa, köyhien suojelijaa, joka nauraa ruhtinaiden oletuksille (Ps. 2:4), palauttamaan rauhan Ukrainaan.

      Astuessamme paastonaikaan, katseemme kohdistuu Jeesukseen, joka on meidän rauhamme (Ef. 2:14) ja joka seisoo Pontius Pilatuksen edessä. Muistamme, että rauhan saavuttaminen synnistä sairaassa maailmassamme vaatii totuuden puhumista valtaapitäville. Kristuksen pelastava pääsiäinen, olemassaolomme perusta, uudistakoon maan kasvot. Tehköön Kristuksen Henki meistä todella viisaita.

Luxemburg, 15.3.2024 

+ Czeslaw Kozon, Kööpenhaminan piispa, puheenjohtaja 

+ kardinaali Anders Arborelius OCD, Tukholman piispa, varapuheenjohtaja

+ Bernt Eidsvig Can. Reg, Oslon piispa

+ David Tencer OFM Cap, Reykjavikin piispa

+ Erik Varden OCSO, Trondheim piispaprelaatti ja Tromssan apostolinen asiainhoitaja

+ Raimo Goyarrola, Helsingin piispa  

+ Peter Bürcher, Reykjavikin emerituspiispa

+ Berislav Grgic, Tromssan emerituspiispa

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...