Valitse Sivu

Laupias samarialainen – uusi asiakirja elämän loppuvaiheista

Laupias samarialainen – uusi asiakirja elämän loppuvaiheista

Uskonopin kongregaatio julkaisi syyskuun loppupuolella paavi Franciscuksen vahvistaman asiakirjan Samaritanus bonus, Laupias samarialainen. Asiakirjassa käsitellään elämänsä loppuvaiheessa olevien ihmisten hyvää hoitoa kokonaisvaltaisella ja holistisella tavalla. Siinä korostuu ajatus, ettei ”parantumaton voi tarkoittaa sitä, että hoitaminen päättyisi”: Vaikka parantuminen olisikin epätodennäköistä tai mahdotonta, ei lääketieteellistä hoitoa, huolenpitoa, psyykkistä ja hengellistä tukea ”pitäisi milloinkaan hylätä”.

Asiakirjalla pyritään vahvistamaan kirkon opetusta elämän ilosanomasta. Se tarjoaa pastoraalisia ohjeita elämän loppuvaiheeseen ongelmiin ja tukea potilaan lähestyvään kohtaamiseen armeliaan Jumalan kanssa. ”Kärsimyksen aikana ihmispersoonan pitäisi voida kokea solidaarisuutta ja rakkautta, joka ottaa kärsimyksen kantaakseen ja antaa elämälle merkityksen, joka ulottuu kuoleman rajan ylitse.”

Samaritanus bonus korostaa jokaisen ihmiselämän perustavaa arvokkuutta ja arvoa. Samalla se painottaa, että ”sairaiden rinnalla pysyminen on merkki rakkaudesta ja sen sisältämästä toivosta”. Asiakirja pitää esillä ”sairaiden ihmisten luovuttamatonta ihmisarvoa, heidän kutsumustaan pyhyyteen, heidän olemassaolonsa korkeinta arvoa”.

Asiakirja on luettavissa monilla kielillä Uskonopin kongregaation verkkosivuilla: http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/doc_doc_index_it.htm.

KATT / VIS

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...