Valitse Sivu

Kardinaali Marx pyysi eroa

Kardinaali Marx pyysi eroa

Münchenin ja Freisingin arkkipiispa, kardinaali Reinhard Marx, on pyytänyt paavi Franciscusta myöntämään hänelle eron nykyisistä tehtävistään ja suomaan hänelle mahdollisuuden toimia jatkossa pappina ja piispana sielunhoitotyössä ja kirkon hengellisen uudistamisen hyväksi. Syyksi toiveelleen vasta 67-vuotias kardinaali antaa laveasti kirkon toimenpiteiden puutteellisuuden hyväksikäyttöskandaalin ratkaisemiseksi. Hän toivoo, että voisi itse toimia esimerkkinä siitä, miten yhteisöllistä vastuuta kannetaan myös ilman omaa suoraa syyllisyyttä. ”Haluan osoittaa, ettei etualalla ole virka vaan evankelioiminen.”

Kirjeessään pyhälle isälle (21.5.2021) kardinaali Marx selittää, että hänen mielestään kirkko ei ole vuosikymmenten aikana onnistunut riittävästi pitämään huolta hyväksikäytön uhreista vaan se on ennemminkin keskittynyt vain selkeiden väärintekijöiden etsimiseen ja rankaisemiseen sekä oman institutionaalisen toimintansa turvaamiseen.

Kardinaali Marxin mukaan kirkko on ainakin Saksassa ajautunut ”kuolleeseen pisteeseen”, jossa esimerkiksi piispojen arvostus on aivan pohjalla. Saksassa joitakin vuosia sitten aloitettuun ”synodaaliseen tiehen” hän suhtautuu edelleen luottavaisesti ja pitää sitä ainoana tienä ulos kriisistä, siitäkin huolimatta, että paavi henkilökohtaisesti ja Vatikaani ovat useamman kerran varoittaneet Saksan piispoja aloitetun prosessin riskeistä ja ongelmallisesta tavoitteenasettelusta.

Apostolinen visitaatio Kölniin

Saksassa kritiikkiä hyväksikäyttötapausten käsittelystä on viimeksi saanut Kölnin arkkihiippakunta. Epäilyt laiminlyönneistä ovat johtaneet useisiin eronpyyntöihin, joista merkittävin lienee nykyisen Hampurin arkkipiispan Stefan Heßen jättämä. Hän toimi aikaisemmin Kölnin arkkihiippakunnan yleisvikaarina.

Saadaksen paremman selvyyden Kölnin arkkihiippakunnan tilanteesta paavi Franciscus on määrännyt apostolisen visitaation Kölniin. Sen suorittavat kesäkuussa Rotterdamin piispa Johannes van den Hende ja Tukholman piispa, kardinaali Anders Arborelius OCD.

KATT / katholisch.de / Vaticannews

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...