Valitse Sivu

Uskontokunnat kutsuivat rukoilemaan Ukrainan puolesta

Uskontokunnat kutsuivat rukoilemaan Ukrainan puolesta

Helsingin tuomiokirkon portailla ja koko Senaatintorilla järjestettiin pääsiäismaanantaina 18.4.2022 ekumeeninen rukoustilaisuus rauhan puolesta, joka alkoi ristisaatolla ja ortodoksisella pääsiäistroparilla. Paikalle kokoontui useita tuhansia ihmisiä. Järjestäjien, ukrainalaisten yhdistyksen, Helsingin kaupungin ja kulttuurin edustajien puheenvuorojen ja esitysten lisäksi ääneen pääsi myös katolinen kirkko. 

Senaatintorilla kuultiin Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherran isä Rafal Czernian SCJ puheenvuoro, jota myöhemmin jopa siteerattiin eduskunnassa: ”Se, joka aloittaa sodan, unohtaa ihmiskunnan. Hän asettaa edelle oman etunsa ja valtansa. Jumalan nimessä: kuulkaa kärsivien huuto ja lopettakaa tämä joukkomurha!”

Isä Rafal Czernia SCJ käytti puheenvuoron Tuomiokirkon portailla. Vieressä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Daniel Sazonov ja Helsingin (ev.-lut.) seurakuntayhtymän puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Senaatintorin tapahtuman jälkeen ihmisillä oli mahdollisuus osallistua Tuomiokirkon kryptassa jatkotilaisuuteen, jossa kahvikupposen lomassa kuultiin niin rukousta kuin laulua ja myös Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan kirkkoherran isä Jean Claude Kabezan lukema rukous pakolaisten puolesta, jonka ydinkohta oli ehkäpä sanoissa: “Ota suojelukseesi kaikki ne, joiden on ollut pakko paeta kotimaastaan ja jotka ovat joutuneet eroon omaisistaan.”

Senaatintorin tilaisuuden loppu oli vaikuttava: siinä parikymmenmetrinen Ukrainan lippu laskeutui rauhallisesti Tuomiokirkon portailta alas kansan joukkoon ja kulki poikki koko Senaatintorin satojen tai tuhansien käsien kannattelemana. Sitä kannattelemista juuri nyt tarvitaan.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...