Valitse Sivu

Suomalainen papiksi Englannissa

Suomalainen papiksi Englannissa

Suomalaissyntyinen Francisco Hintikka CO vihittiin papiksi nykyisessä kotimaassaan Englannissa tammikuun 24. päivänä 2024. Isä Hintikka kuuluu Bournemouthin Pyhän Sydämen oratorioon ja on niin sanottu oratoriaani. Vihkimyksessä paikalla oli myös kolme suomalaista pappia: prelaatti Tuomo T. Vimpari sekä kirkkoherrat Anders Hamberg ja Tuomas Nyyssölä.

Isä Hintikan vihki papiksi Portsmouthin piispa Philip Egan, joka saarnassaan kertoi iloitsevansa siitä harvinaisesta tapahtumasta, että on saatu ”vasta yhdestoista syntyperäinen suomalainen katolinen pappi sitten reformaation”. Saarna on luettavissa kokonaisuudessaan alla olevan linkin kautta. Toisesta linkistä voi tutustua myös Bournemouthin oratorion toimintaan.

Oratoriaanit kuuluvat Pyhän Filippo Nerin oratorioiden konfederaatioon (Confoederatio Oratorii Sancti Philippi Nerii). Sen yksiköitä tai jäseniä eivät yhdistä tietyt luostarilupaukset niin kuin sääntökuntia, mutta kylläkin vahva ”rakkauden side”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oratoriaanit sitoutuvat vain yksittäisen paikallisyhteisön jäseniksi. Kukin tällainen oratorio on autonominen.

Ensimmäisen oratorion perusti pyhä Filippo Neri Roomassa vuonna 1575. Ehkä tunnetuin myöhempi oratoriaani on Englannin ensimmäisen oratorion vuonna 1848 perustanut pyhä kardinaali John Henry Newman. Maailmassa on tällä hetkellä noin 86 oratoriota.

KATT

Piispa Eganin saarna
https://mailchi.mp/portsmouthdiocese/a-new-priest-fr-francisco-hintikka

Bournemouthin oratorio
https://www.bournemouthoratory.org.uk

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...