Valitse Sivu

Sairaiden päivä, solidaarisuus ja lahja

Sairaiden päivä, solidaarisuus ja lahja

Maailman sairaiden päivää vietetään vuosittain 11. helmikuuta, Lourdesin Neitsyt Marian muistopäivänä. Paavi Franciscuksen viesti sairaiden päivää varten 2019 on aiheeltaan ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8). Paavi muistuttaa, että pyyteettömän lahjan eleet, kuten laupiaan samarialaisen toiminta, ovat uskottavin evankelioimisen tie. Koska elämä on lahjaa, sitä ei voi kohdella kuin omaisuutta, varsinkin kun lääketieteen ja bioteknologian saavutukset voivat johdattaa kiusaukseen manipuloida ”elämän puuta” (vrt. 1. Moos. 3:24).

Lahja on ennen kaikkea vastavuoroista tunnustamista; siinä on heijastus Jumalan rakkaudesta, joka huipentuu Jeesuksen lihaksitulemisessa ja Pyhän Hengen vuodattamisessa. Jokainen ihminen tarvitsee toisten apua, se kuuluu luotuna olemiseemme. Sen tunnustaminen johtaa meidät pysymään nöyrinä ja harjoittamaan rohkeasti solidaarisuutta, joka on elämälle välttämätön hyve. Pyhä Kalkutan äiti Teresa auttaa meitä ymmärtämään, että ainoan toimintakriteerin on oltava pyyteetön rakkaus kaikkia kohtaan. Terveys on ”suhteellista”: se riippuu vuorovaikutuksesta toisten kanssa ja tarvitsee luottamusta, ystävyyttä ja solidaarisuutta. Siitä voidaan nauttia täysin vain jakaen sen toisten kanssa. Pyyteettömän lahjan ilo on osoitus kristityn terveydestä.

”Maria, salus infirmorum [sairaiden parantuminen], auttakoon meitä jakamaan saamamme lahjat vuoropuhelun ja keskinäisen hyväksymisen hengessä, elämään veljinä ja sisarina toistemme tarpeet huomioiden, lahjoittamaan anteliain sydämin ja oppimaan pyyteettömän palvelemisen ilon.”

KATT/VIS

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...