Valitse Sivu

Rukouksen apostolaatti

Rukouksen apostolaatti

Syyskuun 2022 rukouksen apostolaatin palsta

Katolinen kirkko on perinteisesti hyväksynyt kuolemantuomion käytön rangaistuksena äärimmäisissä tapauksissa. Paavi Franciscus on 1.8.2018 julkaistulla päätöksellä muuttanut Katolisen kirkon katekismuksen kohtaa 2267 tavalla, joka ei enää missään tilanteessa salli kuolemantuomion käyttämistä.

Tiedämme, että vuoden 2021 lopussa oli kaiken kaikkiaan lähes 28 670 kuolemaantuomittua ihmistä ympäri maailmaa. Amnesty International raportoi 579 teloitusta 18 maassa vuonna 2021. Luku on 20 prosenttia suurempi verrattuna vuoteen 2020. Vuonna 2021 eniten raportoituja teloituksia tehtiin Iranissa, Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Syyriassa.

Edellä mainitusta huolimatta myös positiivista kehitystä on tapahtunut. Enemmistö maailman maista ei nimittäin enää salli kuolemantuomioita, sillä kuolemanrangaistus on kielletty kokonaan 108 maassa. Käytännössä kaikkiaan 144 valtiota on lopettanut kuolemanrangaistuksen käytön kokonaan. Eurooppa ja Amerikan manner ovat Valko-Venäjää (joka teloitti vuonna 2021) ja Yhdysvaltoja lukuun ottamatta lähes teloitusvapaita alueita.

Uudistuksen jälkeen Katekismuksen kohta 2267 toteaa kuolemantuomiosta lopuksi näin: ”Kirkko opettaa evankeliumin valossa, että ’kuolemaan tuomitsemista ei voi hyväksyä, koska se on hyökkäys ihmispersoonan koskemattomuutta ja arvokkuutta vastaan’, ja kirkko työskentelee määrätietoisesti kuolemantuomioiden poistamiseksi kaikkialta maailmasta.”

Jeesus sanoi: ”Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle.”  Joku on sanonut, että lampaan ei tarvitse huolehtia, että sudet voivat syödä sen, sen pitäisi pikemminkin huolehtia, ettei ole niin kuin susi. On suuri riski, että kristityt ovat suden kaltaisia. Jos et rukoile lannistumatta saatat lopussa alkaa etsiä kostoa. Jos haluat olla lammas susien keskellä sinun on pakko rukoilla. Ei ole passiivisuutta, kun me kristityt aina sanomme ”no violence” (ei väkivaltaa). Tämä tarkoittaa uskomista siihen, että Jeesuksella on totuus. Voimme kokea sen joskus sisäisenä taisteluna. Meidän tulee uskoa, että Jeesuksen vastaus väkivaltaan on tehokasta. Jo set rukoilet eli jos sinulla ei ole elävää suhdetta Jeesukseen, voit epäillä, puhuuko Jeesus totta. Maailma sanoo sinulle: älä ole tyhmä ja naiivi. Näytä että olet vahva. Tähän Jeesus taas sanoo: rukoilkaa.

isä Stanisław Zawiłowicz SCJ

.

Rukoilkaamme…

Syyskuu   

Rukoilemme, jotta ihmispersoonan arvokkuutta loukkaava kuolemanrangaistus poistettaisiin kaikkien maiden lainsäädännöstä.

September

Vi ber att dödsstraffet, som kränker människovärdet, avskaffas i lag i alla länder.

Lokakuu   

Rukoilemme, jotta kirkko uskollisesti ja rohkeasti julistaisi evankeliumia ja olisi solidaarinen, veljellinen, vastaanottava ja synodaalinen yhteisö.

Oktober

Vi ber att Kyrkan som troget och modigt predikar Evangeliet, kan vara en välkomnande gemenskap i en anda av solidaritet, medmänsklighet och synodalitet.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...