Valitse Sivu

Vaikka jäsenmäärä kasvaa, ikäryhmien muutokset pieniä

Vaikka jäsenmäärä kasvaa, ikäryhmien muutokset pieniä

Nopeahko katsaus Tilastokeskuksen uskontotilastoihin kertoo katolisen kirkon jäsenkehityksen kannalta mielenkiintoisia tietoja. Vaikka Tilastokeskuksen tilastot eivät aina ole täsmälleen samat kuin seurakuntien jäsenmäärätiedot, vaan laahaavat yleensä vähän perässä, ne antavat epäilemättä riittävän tarkan kuvan yleisestä kehityksestä.

Oheisissa taulukoissa on nähtävissä Tilastokeskuksen tilastojen perusteella katolisen kirkon jäsenten ikäryhmien suhteellinen osuus vuosina 2009 ja 2019, siis kymmenen vuoden välein. Voidaan huomata, että ikäryhmien koko ei ole suhteessa juurikaan muuttunut. Mielenkiintoista ehkä kuitenkin on, että kolmen nuorimman ikäryhmän suhteellinen osuus ei ole noussut, kun taas kahden vanhimman ikäryhmän suhteellinen osuus on noussut. Muutokset ovat kuitenkin kaikki alle 2 prosenttiyksikön luokkaa.

Vastaavasti on havaittavissa, että kaikki ikäryhmät ovat kasvaneet merkittävästi. Keskimääräinen kasvu on kyseisen kymmenen vuoden aikana ollut 41 %. Nähtävissä on kuitenkin, että kasvu on ollut kaikkein voimakkainta (75,5 %) yli 65-vuotiaiden määrässä.

Kysymys kuuluu, onko näissä tilastoissa jotakin, mihin pitäisi erikoisesti reagoida?

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...