Valitse Sivu

Rukouksen apostolaatti

Rukouksen apostolaatti

Marraskuun 2020 rukouksen apostolaatin palsta

Tämän kuukauden rukousaihe haluaa herättää meissä uudelleen kysymyksen siitä, keitä me ihmiset olemme ja miten meidän tulee elää tässä maailmassa?

Paavi Franciscus puhuu uudessa kiertokirjeessään kauniisti meidän kutsumuksestamme ja vaikeuksista, joita kohtaamme nykymaailmassa. (Suosittelen sitä hengelliseksi lukemiseksi esimerkiksi adventin aikana).

Etsiessäni internetistä joitakin tietoja roboteista, koska minun teologisissa kirjoissani ei ollut niistä paljoa tietoa, löysin Valtiovarainministeriön julkaisun: ”Pilkahduksia tulevaisuuteen – digitalisaation ja robotisaation mahdollisuudet”. Siellä kirjoitetaan, että Suomi on 1800-luvulta alkaen ollut yksi maailman nopeimmista uuden teknologian omaksujista. Siksi pitäisi miettiä, kuinka käyttää näitä muutoksia kansakunnan hyväksi. Monista monimutkaisista ja teknisesti edistyneistä ajatuksista yksi kiinnosti minua: ”Robotit voivat kyllä ottaa tehtäväkseen töitä tai osia tehtävistä, jotka ovat aikaisemmin kuuluneet ihmisille. Kone, joka toimii täysin irti ihmisistä ja ihmiskunnasta on kuitenkin hyödytön. Ollakseen hyödyllinen, on robotinkin pystyttävä toimimaan vuorovaikutuksessa ja ympäristönsä tavoitteiden ja vaatimusten mukaisesti. Robotisaatio muuttaa ihmisen osallisuutta, mutta ei poista sitä. Vaikka kuinka autonominen systeemi, niin jostakin kohtaa tulemme aina löytämään ihmisen osallisuuden. Ihmisen osallisuus tekee robotin työstä hyödyllisen ja sen tuottamasta tiedosta merkityksellistä.” (ks. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79260/Pilkahduksia_tulevaisuuteen.pdf?sequence=1&isAllowed=y)
Meidän ei tarvitse rukoilla robotin puolesta, vaan niitä tekevien ihmisten puolesta. Siksi on niin tärkeää muistaa, kuinka arvokas on jokainen ihminen ja mikä auttaa meitä olemaan sellaisia ihmisiä, jollaisia Jumala haluaa meidän olevan alusta alkaen. Paavi Franciscus ehdottaa, että voi esimerkiksi rukoilla näin: Tule, Pyhä Henki, näytä meille kauneutesi, joka heijastuu kaikissa ihmisissä maan päällä. Suo meidän siten uudelleen oivaltaa, että kaikki ovat tärkeitä ja tarpeellisia ja että heidän kasvonsa muodostavat yhden ihmiskunnan, jota Jumala niin paljon rakastaa. Aamen.

isä Stanisław Zawiłowicz SCJ

Rukoilkaamme…

Marraskuu – Yleinen
Rukoilemme, että robottien ja keinoälyn kehittäminen palvelisi aina ihmiskunnan hyvinvointia.

November – Universell
Vi ber att utvecklingen av robotar och artificiell intelligens alltid tjänar mänsklighetens bästa.

Joulukuu – Lähetystyö
Rukoilemme, että henkilökohtainen suhteemme Jeesukseen Kristukseen saisi aina ravintoa Jumalan sanasta ja rukouselämästä.

December – Evangelisation
Vi ber att vår personliga relation till Jesus Kristus, får näring av Guds ord och ett liv i bön.

Tietoja kirjoittajasta

Stanislaw Zawilowicz SCJ

Isä Stanislaw Zawilowicz SCJ on Turun Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunnan kappalainen. Hän kuuluu Jeesuksen pyhän sydämen pappien veljeskuntaan.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...