Valitse Sivu

Suomesta luovutettujen juutalaisten muistotilaisuus

Suomesta luovutettujen juutalaisten muistotilaisuus

Marraskuun 5. päivänä muistettiin Helsingin Tähtitorninvuoren puistossa kahdeksan Suomesta Saksaan luovutetun juutalaispakolaisen muistoa. Tilaisuuteen luovutettujen juutalaisten muistomerkillä osallistui Suomen juutalaisten seurakuntien edustajien lisäksi muun muassa eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen, ministeri Tytti Tuppurainen, useiden maiden suurlähettiläitä ja monien uskontojen ja esimerkiksi Suomen Pakolaisavun edustajia. Osittain tunteellistenkin puheenvuorojen, ja ylirabbiini Simon Livsonin rukouksen jälkeen eri tahot laskivat muistomerkin ympärille seppeleitä ja kukkasia.

Puhemies Vehviläinen muistutti puheessaan tapahtuneesta: ”Marraskuun alussa vuonna 1942 kahdeksan juutalaispakolaista kuljetettiin Suomesta Tallinnaan. Sieltä heidät vietiin edelleen Auschwitzin tuhoamisleirille. Vain yksi luovutetuista selvisi hengissä. Pakolaiset olivat saapuneet Suomeen neljä vuotta aikaisemmin. Osalle luovutetuista oli jo ehditty myöntää turvapaikka.”

”Tämän jälkeen pakolaisten karkotukset Suomesta Saksaan lopetettiin. Yhtään suomenjuutalaista ei luovutettu, eikä Saksa sitä lopulta edes tosissaan vaatinut. Juutalaiset sotivat Suomen puolustusvoimissa Puna-armeijaa vastaan.”

”Tähtitorninmäellä, lähtösataman äärellä, sijaitseva muistomerkki pystytettiin luovutuksen muistoksi 20 vuotta sitten. Muistomerkin paljastustilaisuudessa silloinen pääministeri Paavo Lipponen totesi, että tapahtunut oli häpeän hetki Suomen historiassa ja pyysi sitä anteeksi Suomen hallituksen ja kaikkien suomalaisten puolesta juutalaiselta yhteisöltä.”

KATT / jchelsinki.fi

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...