Valitse Sivu

Paavin viesti pääsiäisenä 2021: Jeesus on elossa, tässä ja nyt

Paavin viesti pääsiäisenä 2021: Jeesus on elossa, tässä ja nyt

Pääsiäisyön vigiliassa paavi Franciscus saarnasi uuden alun mahdollisuudesta ja arjen armosta. Pääsiäissunnuntaina hän antoi perinteisen Urbi et Orbi -siunauksen ja kehotti kärsiviä etsimään turvaa Jeesuksen haavoista.

Pääsiäisen juhlallisuuksia leimasi Vatikaanissa tänäkin vuonna koronaepidemia. Valtavaan Pyhän Pietarin basilikaan ei päässyt kuin hyvin rajoitettu määrä ihmisiä. Pääsiäisyönä paavi kuitenkin muistutti rohkaisevasti saarnassaan, että ”[a]ina on mahdollista aloittaa alusta”. Hän kehotti uskovia näinä pandemian pimeinä kuukausina kuuntelemaan ”ylösnoussutta Herraa, joka kutsuu meitä aloittamaan uudelleen”.

Pyhä isä totesi saarnassaan niin ikään, että joillekuille Jeesus näyttäytyy ”kaukaisena lapsuudenystävänä”, johon liittyy ehkä kauniita muistoja mutta joka ”ei kosketa minua enää”. Paavin mukaan on uskallettava lähteä uudestaan ylösnousseen matkaan ja annettava Jumalan yllättää. ”Jeesus on elossa, tässä ja nyt.” 

Kolmanneksi paavi muistutti, ettei Kristuksen rakkaus tunne rajoja ja että hän on läsnä kaikissa elämäntilanteissamme. Hän kutsuu meitäkin ylittämään rajoja ja ennakkoluuloja sekä löytämään uudelleen ”arjen armon”. 

Pääsiäispäivän Urbi et orbi -siunausta edeltävässä puheessaan paavi Franciscus viittasi kirkon julistukseen: ”Kristus nousi kuolleista”. Tämä julistus ei ole taikasana, joka panisi lopun kaikille maailman ongelmille. Silti julistus on todellinen ja koskee oikeaa ihmistä: Jeesusta, joka ristiinnaulittiin Pontius Pilatuksen aikana. Se antaa toivon, joka ei petä.  

Paavi Franciscus nosti esiin ristiinnaulitun ja ylösnousseen Jeesuksen haavat, jotka ovat pysyviä merkkejä hänen rakkaudestaan meitä kohtaan. ”Kuka tahansa hengen tai ruumiin koettelemuksista kärsivä voi löytää turvan näistä haavoista”, paavi sanoi. Ylösnoussut Kristus on toivo sairaille, pandemiasta kärsiville, sekä niille, jotka ovat menettäneet rakkaansa.  

Pyhä isä kiinnitti huomiota moniin vaikeuksista kärsiviin maihin. Ensin hän mainitsi nimeltä Haitin. Hän kiitti Jordaniaa ja Libanonia anteliaisuudesta syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisessa. Paavi kiinnitti huomiota myös Jemenin ja Libyan kriiseihin sekä Nigerian väkivaltaisuuksiin. Maininnan saivat myös Ukrainan ja Vuoristo-Karabahin konfliktit. ”Maailmassa on edelleen liikaa sotia ja väkivaltaa!” 

Puheensa lopussa paavi totesi, että kaikkien vaikeuksien keskellä on muistettava, että Kristuksen haavat parantavat meidät ja että hyväksymällä ristin Kristus on antanut merkityksen kärsimyksillemme. Lopuksi paavi Franciscus toivotti kaikille ”hyvää, pyhää ja rauhallista pääsiäistä”

KATT / Vaticannews

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...