Valitse Sivu

Paavi myönsi piispa Sipolle eron – mitä se merkitsee?

Paavi myönsi piispa Sipolle eron – mitä se merkitsee?

Vatikaanin lehdistöosasto on tänään 20.5.2019 julkaissut seuraavan tiedonannon: ”Paavi Franciscus on myöntänyt hänen ylhäisyydelleen monsignore Teemu Sipolle SCJ tämän pyytämän eron Helsingin hiippakunnan piispan virasta.”

Mitä seuraavaksi? Hiippakunnalle valitaan asiainhoitaja

Kirkkolain mukaan piispasta tulee paavin hyväksymisen jälkeen oman hiippakuntansa emerituspiispa. Samalla päättyvät myös yleisvikaarin virka ja sen valtuudet sekä lakkaavat toimimasta esimerkiksi pastoraalineuvosto ja pappienneuvosto. Tästä hetkestä alkaen piispan nimeä ei myöskään mainita eukaristisessa rukouksessa, samoin kuin ei mainita hiippakunnan asiainhoitajan nimeä.

Ellei Pyhä istuin päätä toisin, papeista vihkimykseltään vanhin neuvonantajakollegion jäsen (meillä isä Stanislaw Szymajda SCJ) kutsuu koolle hiippakunnan neuvonantajakollegion, joka valitsee hiippakunnalle asiainhoitajan. Tämän valinnan on tapahduttava kahdeksan päivän sisällä piispanistuimen täyttämättä jäämisestä. Kun valittu hyväksyy valintansa, hänellä on samat velvollisuudet kuin hiippakunnan piispalla, kuitenkin monin rajoituksin.

Elämä jatkuu

Käytännössä hiippakunnan ja seurakuntien elämä voi jatkua tämän jälkeen jokseenkin ennallaan, mutta mihinkään muutoksiin eikä uusiin hankkeisiin saa ryhtyä. Väliaikaista hallintavastuuta kantavat eivät saa tehdä mitään, mikä saattaisi jollakin tavalla rajoittaa hiippakunnan tai tulevan piispan oikeuksia.

Piispanistuimen jäätyä tyhjäksi käynnistyy samalla uuden piispan valinta. Apostolinen nuntius selvittää hiippakunnan tilannetta ja tarpeita. Tämä vaihe kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen tai ylikin. Lopulta paavi nimittää uuden piispan, mitä seuraa piispanvihkimys sekä hiippakunnan haltuunotto.

On selvää, että nyt on aika rukoilla paljon piispa Teemun ja kaikkien hänen työtovereittensa puolesta sekä sen puolesta, että tuleva hiippakunnan asiainhoitaja ja lopulta tuleva piispamme saisivat paljon viisautta ja Jumalan siunausta.

Marko Tervaportti

– Piispa Sipon viesti hiippakuntalaisille.

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...