Valitse Sivu

Pyhiinvaellukset Medjugorjeen sallitaan

Pyhiinvaellukset Medjugorjeen sallitaan

Paavi Franciscus on tehnyt päätöksen, jonka perusteella seurakunnat ja hiippakunnat voivat jatkossa järjestää pyhiinvaelluksia Medjugorjeen, Bosnia-Hertsegovinaan, jossa Neitsyt Marian uskotaan tai epäillään ilmestyneen vuodesta 1981 alkaen kuudelle jugoslavialaiselle lapselle.

Medjugorje on jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan ollut suosittu pyhiinvaelluskohde, ja on selvää, että monet kristityt ovat kokeneet siellä todellista kääntymystä. Ilmestysten todenperäisyyteen on kuitenkin koko ajan suhtauduttu kirkossa varovaisesti. Tästä syystä Medjugorjeen ei ole tähän mennessä ollut luvallista tehdä virallisia kirkollisia pyhiinvaelluksia.

Paavin tekemä päätös ei edelleenkään merkitse sitä, että virallinen suhtautuminen ilmestyksiin olisi muuttunut. Rooman emerituskardinaalivikaarin Camillo Ruinin 2010-luvulla johtaman komission loppuraportin mukaan voidaan arvella, että ensimmäiset näyt saattaisivat olla aitoja, mutta myöhempiin, säännöllisesti toistuviin näkyihin suhteudutaan epäilevämmin. Saman kannan on ilmaissut myös paavi Franciscus.

Komission työn jälkeen paavi Franciscuksen nimittämän erityislähettilään, puolalaisen arkkipiispa Henryk Hoserin tehtävänä oli tutkia tarkemmin Medjugorjen pastoraalista tilannetta ja tarkastella pyhiinvaellukselle tulevien uskovien tarpeita. Oletettavasti paavin päätös on seurausta tästä tarkastuksesta.

KATT/Vaticannews.va

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...