Valitse Sivu

Miten ukrainalaisia autetaan?

Miten ukrainalaisia autetaan?

Hiippakunnan, Caritaksen ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n tapaaminen järjestettiin perjantaina 4.3.2022 aamupäivällä Suomen Caritaksen tiloissa Helsingin Meilahdessa. Hiippakunnan asiainhoitajan isä Marco Pasinaton koolle kutsumassa tilaisuudessa kuultiin erilaisia toiveita ja tilannekuvia ja etsittiin erilaisia keinoja auttaa sekä hätää kärsiviä ihmisiä paikan päällä Ukrainassa että niitä, jotka ovat tulleet tai tulossa Suomeen.

Kuvassa oikealta vasemmalle: Larissa Franz-Koivisto, isä Marco Pasinato, JaimeBenito de Orellana, Denis Pertsev, Marko Tervaportti, Anna Salko ja Jan-Peter Paul.

Yksi luonnollinen tapa tarjota humanitaarista apua paikan päällä on osallistua Suomen Caritaksen katastrofikeräykseen, jonka avulla tuetaan Ukrainan kahta Caritas-järjestöä. Toinen mahdollisuus on antaa nopeasti perille menevää apua Ukrainalaisten yhdistyksen kautta. Yhdistyksen toiminnassa on mukana paljon Suomessa asuvia ukrainalaisia katolilaisia.

Kokouksessa todettiin myös, että on tärkeää pyrkiä ehkäisemään joskus päällekkäistä, sekoittavaa ja jopa ristiriitaista tiedottamista. Monesti käytännön avun tarjoamisessa täällä kotimaassakin voi olla myös parempi löytää yhteistyökanavia kuin toimia yksin.

Hiippakunnassa ja seurakunnissa tarkastellaan paraikaa mahdollisuuksia löytää jonkinlaisia hätämajoitusratkaisuja Suomeen tuleville pakolaisperheille, joista monet ovat katolisia. Samaan aikaan etsitään tapoja, joilla voidaan tukea hengellisesti Ukrainasta tulevia katolilaisia. 

Kaikki tahot päättivät myös yhdessä tutkia mahdollisuuksia auttaa konkreettisesti harkovalaisen synnytyssairaalan orpovauvojen ja -lasten väliaikaisessa evakuoimisessa Suomeen ja sijaiskodin löytämisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Asiaa ehdottivat Ukrainalaisten yhdistyksen humanitaaristen asioiden päällikkö Denis Pertsev sekä yhdistyksen toimihenkilö Anna Salko.

Suomen ukrainalaisyhteisön jäsenet lauloivat iltamessun lopuksi.
Kaikkeinpyhimmän sakramentin palvontaan jäi messun jälkeen paljon ihmisiä. Kirkkoherra Jean Claude Kabezan mukaan myös seuraavina perjantai-iltoina pidetään iltamessun jälkeen sakramentinpalvonta rauhan puolesta Ukrainassa.

Illalla Denis Pertsev toi Pyhän Henrikin katedraalin iltamessuun ja sen jälkeen rauhan puolesta vietettyyn sakramentinpalvontaan myös Suomeen juuri tuomansa ortodoksisen perheen Harkovasta. Perhe oli vain hetkeä aikaisemmin saanut kuulla, että perheen äidin vanhemmatkin ovat päässeet turvaan pommitusten alta. Äiti ja nuorempi lapsi olivat jääneet lepäämään majapaikkaansa.

Pyhä Maria, rauhan kuningatar, rukoile puolestamme.

Marko Tervaportti

Artikkelikuvassa Harkovasta tullut perhe Denis Pertsevin ja kahden muun Suomen ukrainalaisen kanssa.


Suomen Caritas ry:

Tue ukrainalaisia Suomen Caritaksen kautta

Ukrainan Caritas-järjestöt tukevat ihmisiä kriisin keskellä. Voit auttaa heitä Suomen Caritaksen välityksellä. Välitämme lahjoitukset sisarjärjestöille.

Ukrainan Caritas-järjestöt tukevat ihmisiä kriisin keskellä. Voit auttaa heitä Suomen Caritaksen välityksellä. Välitämme lahjoitukset sisarjärjestöille. Caritas Ukraine ja Caritas-Spes auttavat tuhansia maan sisällä paenneita henkilöitä, jotka etsivät nyt epätoivoisesti suojaa sekä Länsi-Ukrainassa että ulkomailla.

Kahden ukrainalaisen Caritas-järjestön toiminnan tukemiseksi Caritas Internationalis on julkaissut hätävetoomuksen, jonka avulla voidaan auttaa noin 13 000 ihmistä eri puolilla maata. Caritas-järjestöt auttavat tuhansia maan sisällä paenneita henkilöitä, jotka etsivät nyt epätoivoisesti suojaa sekä Länsi-Ukrainassa että ulkomailla. Kaksi Caritas-organisaatiota tarjoavat maan sisäisille pakolaisille ajantasaista tietoa tilanteesta, ruokaa, juomavettä ja henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita sekä turvallisen paikan nukkua, syödä ja peseytyä. Caritaksen henkilökunta ja vapaaehtoiset tarjoavat myös turvallisen kuljetuksen kotiseudultaan pakoon lähteneille perheille.

Voit tehdä lahjoituksen verkkosivuillamme www.caritas.fi/lahjoita (valitse keräys -> Ukraina katastrofikeräys) tai suoraan Caritaksen tilille:

Saaja: Suomen Caritas ry
Tili: FI73 8000 1270 1545 04
Viite: 2011
Mobile pay: 95959
Viesti: Ukraina

Keräyslupa: RA/2019/18 (2019–2022)

Lisätietoja: https://www.caritas.fi/ukraina-katastrofiker%C3%A4ys-2022


Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kotisivut. Lisätietoja myös suoraan: Denis Pertsev, denis.pertsev(at)insol.fi.

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...