Valitse Sivu

Korttien kertomaa

Korttien kertomaa

Joulu merkitsee useimmille jotain erityistä ja ennen kaikkea se on kristityille Kristuksen syntymäjuhla, mutta vaikka se ei jollekulle olisikaan joulun ydin, on tärkeätä viettää joulua vaikkapa hyväntahdon juhlana. Joulua vietetään monin tavoin ja yksi tapa on ollut toivottaa kortilla ”Hyvää Joulua” tai ”Rauhallista Joulua”. 

Ensimmäinen joulukortti lähetettiin Englannissa vuonna 1843. Kortti oli Sir Henry Colen tilaama ja sitä myytiin Lontoossa Bond Streetillä. Kortti oli yhden shillingin hintaisena kallis ja painos oli 1000 kappaletta (vrt. Valerie Janitch: Victorian Christmas. S. 60.). Ensimmäinen joulukortti oli ryhmäkuva, jossa oli sekä aikuisia että lapsia.

 Korttien lähettäminen kytkeytyi myöhemmin postimaksujen halpenemiseen. Vuonna 1870 niiden lähettäminen yleistyi half-penny-postin vuoksi. Tämä joulukorttien postittaminen oli ”alku muodille, joka levisi ympäri maailmaa”. Pikkuhiljaa korttien esittämä joulun kuvasto vakiintui.

Jokaisella on varmaan kaappiensa kätköissä vanhoja joulukortteja, ehkä perittyjä, ehkä omia.  Kun aloitin tämän matkan joulukorttien katsastukseen, erottelin joulukortit, syntymäpäiväkortit ja pääsiäiskortit omiin ryhmiinsä. Joulukortit jaoin seuraaviin ryhmiin:

Kristilliset kortit;  seimikuvat 14, tähtikuvat 5, Neitsyt Maria 4, Viimeinen Ehtoollinen 1, kirkkokuvat 13, enkelit 7, tietäjät 4, kellot ja kukat 22, mukana enemmän vintage-kortteja, kukka-aiheita amaryllis, tulppaanit

Joulupukki, tontut 58, joulukuusi 17 

Musiikki 13; korteissa joululaulun sanat, lapsi tai lapsikuoro laulamassa nuoteista. Silent Night-sävellyksen nuotit. Enkelit laulamassa.

Taide; vanhat kortit 20, esim. Martta Wendelin, kaksiosaiset 11, valokuvat 21.

Omatekoiset kortit 19; aiheina tonttu, kynttilä, joulupukki, piparkakku, sydän, lumilyhty, enkeli.

Eläinkortit 33; punatulkku 10, poro 7, hevonen ja reki 6, jänis, kissa, orava, metsäneläimet.

Lapset aiheena 13, talvinen maisema 47

Aikaisemmin kello- ja kukka-aihe oli yleisempi. Yllättävää oli, että nuotteja ja joululaulua merkitseviä kortteja oli suhteellisen paljon kristillisten aiheiden ohessa. Joulupukki- ja tonttuaiheet, kuten myös eläinkuvasto, olivat yllättävän suuri ryhmä, mutta on selitettävissä sekä lähettäjäperheiden että vastaanottajatahon lapsikytköksillä. Taidekorteissa vanhat kortit ovat yhä puhutteleva korttiryhmä, mutta siinä oli myös moderni taide edustettuna. Otoksen kauneimpia kortteja olivat kristilliset kortit ja joulukuusi-kortit, mutta paljon kauniita kortteja on myös kadonnut vuosien ja vuosikymmenten varrella.

Löytyykö sinun kaapistasi kulttuuriimme kuuluvia joulukortteja ja muita joulun symboleja?

Marjatta Tarkoma

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...