Valitse Sivu

Katse eteenpäin

Katse eteenpäin

Pääkirjoitus 3.9.2021, Fides 7/2021, s. 2.

Rajoitustoimet jatkuvat, mutta katsetta voi ehkä jo kääntää eteenpäin. On hyvä pitää kiinni annetuista ohjeista ja ottaa lähimmäiset huomioon, mutta samalla jo vähän vetää henkeä sitä varten, että kohta (toivottavasti) voi jo ottaa ensimmäisiä askeleita normaaliin elämään.

Kirkko – me, sen jäsenet – on jo puolisentoista vuotta kärsinyt siitä, etteivät sunnuntaimessut ole olleet täynnä, ettei vihkivesiastioista ole saanut vihkivettä, etteivät etäällä toisistaan asuvat seurakuntalaiset ole tavanneet toisiaan, että moni toimintamuoto on ollut tauolla. Ei ole tullut kolehtituloja entiseen tapaan, eikä se yhteisöllisyys, joka kristillistä elämää leimaa, ole voinut saada vahvistusta. Sielunhoitoa on annettu melkein yksitellen, ja toivottavasti kaikki ovat sitä myös saaneet. 

On uskottava ja uskallettava vähitellen jo palata kirkkoon, laulaa ja rukoilla yhdessä ja kohdata toisia ihmisiä, veljiämme ja sisariamme Kristuksessa. Mutta myös hyväksyä, että joukossa on niitäkin, joita paluu pelottaa ja jotka jatkossakin ehkä pitävät maskia ja jättävät kättelemättä. Jotkut uudet tavat saattavat jäädä elämään.

* * * * *

Uusiin tuuliin kuulunee sekin, että yli kolmen vuosikymmenen ajan maamme hengellistä ilmastoa rukouksillaan elävöittänyt karmeliittaluostari on päättänyt toimintansa Espoossa. Se on surullinen päätös lupaavalle hankkeelle. Kiitos kaikille karmeliittanunnille, jotka osaltaan kantoivat rukoustensa voimalla pientä paikalliskirkkoamme ja jotka niin rakastavalla tavalla välittivät uskon iloa ja Jumalan rakkautta kaikille kohtaamilleen ihmisille! Ehkä vielä löytyy joku toinen yhteisö, joku toinen sääntökunta, joka voisi tulla Suomeen ja jatkaa tätä arvokasta työtä? 

Aina optimistisessa mielessäni viriää kyllä jo unelma siitä, että alas ajettu Stella Maris Lohjalla löytäisi toiminnalleen jonkinlaista jatkoa karmeliittaluostarin ja sen kanssa maarajaa jakavan entisen Myllyjärven ekumeenisen keskuksen tiloissa. Eikö siellä voisi järjestää ainakin retrettejä, pieniä leirejä ja muita virkistyspäiviä? On tärkeää, että nostamme katsetta jo ylös- ja eteenpäin.

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...