Valitse Sivu

Jumalan sanan sunnuntai

Jumalan sanan sunnuntai

Tänä vuonna on kulunut 1600 vuotta pyhän Hieronymuksen kuolemasta. Pyhän Hieronymuksen muistopäivänä 30.9. julkaistiin paavi Franciscuksen apostolinen kirje motu proprio Aperuit illis, jossa paavi määräsi, että jatkossa kirkkovuoden tavallisen ajan kolmas sunnuntai on ”Jumalan sanan sunnuntai”. Tuo sunnuntai omistetaan Jumalan sanan viettämiselle, mietiskelemiselle ja levittämiselle.

Paavin kirjeen otsikko Aperuit illis viittaa Luukkaan evankeliumin kertomukseen siitä, kuinka ylösnoussut Herra ilmestyi opetuslapsilleen: ”hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset (Luuk. 24:45).

Jo laupeuden riemuvuoden päättyessä (2016) paavi Franciscus oli puhunut apostolisessa kirjeessään Misericordia et misera Raamatun tärkeydestä ja siitä, että jokaisen kristillisen yhteisön olisi hyvä omistaa yksi liturgisen vuoden sunnuntai ”kokonaan Jumalan sanalle ymmärtääkseen, mikä ehtymätön rikkaus sisältyy tähän Jumalan jatkuvaan vuoropuheluun kansansa kanssa”.

”Jumalan sanan sunnuntain” asettaminen on vastaus monilta uskovilta tulleisiin pyyntöihin, ja sillä on myös ekumeenista merkitystä; kirkkovuoden tavallisen ajan 3. sunnuntai osuu ajallisestikin lähelle kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa. Paavi kehottaa viettämään Jumalan sanan sunnuntaita juhlallisesti, kiinnittämään huomiota saarnaan ja etsimään tapoja osoittaa uskoville, kuinka tärkeää on Raamatun lukeminen ja Raamatun sanan kanssa rukoileminen. Paavi korosti kirjeessään myös Raamatun ja sakramenttien erottamatonta suhdetta ja sitä, että pyhien kirjoitusten kuunteleminen haastaa meitä lähimmäisenrakkauden osoittamiseen.

KATT/VIS

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...