Valitse Sivu

Georg Ratzinger in memoriam

Georg Ratzinger in memoriam

Emerituspaavi Benedictuksen vanhempi veli, monsignore Georg Ratzinger kuoli 96 vuoden ikäisenä sairaalahoidossa Baijerin Regensburgissa heinäkuun 1. päivänä. Emerituspaavi ehti vierailla veljensä luona vielä pari viikkoa ennen tämän kuolemaa.

Georg Ratzinger syntyi Pleiskirchenissä Baijerissa 15. tammikuuta 1924. Hänellä oli veljensä Josephin (emerituspaavi) lisäksi vuonna 1921 syntynyt sisar Maria. Hän aloitti urkujensoiton paikallisessa kirkossa 11-vuotiaana. Vuonna 1935 hän aloitti opinnot Traunsteinin pikkuseminaarissa, jossa hän samalla jatkoi musiikkiopintojaan. Ensimmäisen kerran hän kuuli Regensburgin kuuluisaa Domspatzen-poikakuoroa Salzburgissa Mozartin kuoleman 150-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä vuonna 1941. Tätä kuoroa hän myöhemmin johti itse vuosikymmenten ajan.

Toisen maailmansodan aikana Georg Ratzinger värvättiin ensin Valtakunnan työpalveluun (Reichsarbeitsdienst) ja sitten Wehrmachtin palvelukseen, jolloin hän taisteli muun muassa Italiassa. Hän jäi liittoutuneiden sotavangiksi maaliskuussa 1945 ja oli vankileirillä Napolin lähellä saman vuoden kesäkuuhun saakka.

Georg ja Joseph Ratzinger aloittivat yhtä aikaa opinnot Münchenin Herzogliches Georgianum -seminaarissa vuonna 1947, ja heidät vihittiin yhdessä papeiksi vuonna 1951. Georg jatkoi musiikkiopintojaan Münchenin musiikkikorkeakoulussa ja valmistuttuaan hänestä tuli kuoronjohtaja Traunsteinissa ja lopulta myös musiikkiprefekti arkkipiispan seminaarissa. Vuonna 1964 hänet valittiin Regensburgin katedraalin kuoron johtajaksi. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 1994 saakka.

Georg Ratzinger sai monsignoren arvon vuonna 1967 ja apostolisen protonotaarin arvon vuonna 1993. Hänen hautajaisiaan vietettiin Regensburgin katedraalissa   8.7., minkä jälkeen hänet haudattiin Domspatzen-kuoron haudan yhteyteen Regensburgin hautausmaalle (unterer Friedhof).

Levätköön rauhassa!

KATT / VIS / bistum-regensburg.de


Paavi Franciscuksen kirje emerituspaaville tämän veljen, monsignore Georg Ratzingerin kuoleman johdosta 2.7.2020

Hänen pyhyytensä
Benedictus XVI
Emerituspaavi

Te olette hienotunteisesti ilmoittanut minulle ensimmäisenä rakkaan veljenne, monsignore Georgin kuolemasta. Toivon voivani ilmaista Teille syvän osanottoni ja hengellisen läheisyyteni tänä surun hetkenä.

Lupaan myös rukoilla edesmenneen vainajan puolesta, jotta elämän Herra laupiaassa hyvyydessään johdattaisi hänet taivaan isänmaahan ja antaisi hänelle siellä palkinnon, joka on valmistettu evankeliumin uskollisille palvelijoille.

Rukoilen myös Teidän pyhyytenne puolesta, pyytäen Isältä autuaan Neitsyt Marian esirukousten kautta Teille kristillisen toivon tukea ja Jumalan hellää lohdutusta.

Pysykäämme yhdessä liittyneinä ylösnousseeseen Kristukseen, toivon ja rauhan lähteeseen.

Luottavaisesti ja veljellisesti

Franciscus

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...